Äkta eller inte? Man slås till marken av ”guds kraft”.

detectiveTidningen Dagen vågar sig på att ifrågasätta en slags exorcism eller gudomligt ingripande. Modigt.

Händelsen som omnämns är från en gudstjänst i en pingstkyrka i Bogotá. En man sitter långt fram i gudstjänstrummet och drar fram en machete eller stor kniv och går hastigt fram mot pastorn när denne yttrar orden ”det finns kraft i Jesu namn” och mannen faller till marken under skakningar. En del prisar Gud för ett mirakulöst ingripande medan andra, inklusive mig själv, är lite mer skeptiska. En del menar att mannen lider av någon form av psykos men jag tror att förklaringen är enklare än så.


Skärmdump från församlingens videoupptagning.

Skärmdump från församlingens videoupptagning.

Det är tydligt från bandupptagningen att mannen leds fram till att sitta på en stol långt fram i kyrksalen. Han är också hela tiden klart synlig i kameran. Kniven är också stor så att den tydligt syns på en kamera. Osv. Det är lite för många indicier som är för lägliga för att det skall vara en slump. Som en person som arbetar med såväl scen, bedrägeri och samtidigt är hyfsat insatt i den kyrkliga världen så är min slutsats att detta med största sannolikhet är en iscensatt bluff. Mannen ifråga är en skådespelare och det hela var uppgjort med pastorn och några utvalda från församlingen. Det är min bedömning. Vad tror du?

/ Samuel Varg

 

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

4 svar på Äkta eller inte? Man slås till marken av ”guds kraft”.

  1. Rebella undrar skriver:

    Låter rimligt. Varför är snubben filmad från första steget han sätter innanför tröskeln, osv.

  2. Ricardo skriver:

    Vad menar du att man skulle vänta på? Det är ju uppenbar bluff och förekommer i alltifrån religioner till ett otal ”kampsporter” där man hävdar sig använda ren energi för att avstyra attacker och få angripare på fall.

    Fungerar jättebra mot ens egna elever/följare men bokstavligt talat _aldrig_ när det har testats mot andra utövare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *