Bokrecension: ”Elon Musk” av Ashlee Vance

Igår lade jag ned boken ”Elon Musk” av Ashlee Vance. Boken, som är en biografi, handlar föga förvånande om uppfinnaren och miljardären Elon Musk som är en av männen bakom PayPal, Tesla Motors, Space-X och flera andra numera världskända företag.
Boken är väldigt omfattande och tar läsaren genom Musk’s liv utan att skönmåla det. I alla fall inte för mycket. När det kommer till en sådan mental gigant och nästan överdrivet lyckad affärsman är det svårt att inte tänka att författaren överdriver och nästan beundrar Musk ibland. Samtidigt är det faktiskt så att Musk lyckats med något som är nästintill omöjligt gång på gång på gång. Han har startat eller hjälpt en rad mångmiljardföretag och gjort fler uppfinningar på sina dryga 45 år än vad någon kan hoppas på att göra under flera livstider.
Man blir ofta slagen av häpnad för Musk’s intellekt, hans fotografiska minne och hans förmåga att inneha flera tjänster på flera företag samtidigt.
Jag hade dock velat se lite mer av hans ”mänskliga” sida. Men när hans mindre smickrande sidor kommer fram så kan man inte låta bli att både fasas och skratta åt hur socialt udda han är, vad han säger eller hur han beter sig gentemot familjemedlemmar och kollegor.

elonmusk

Boken är dock en riktig sidvändare då man vill veta hur han löser ett visst problem hans senaste uppfinning eller företag står inför. Man vill veta hur det går i hans aldrig speciellt lyckade kärleksliv och hur han ska förstöra nästa kollega genom att avskeda hen på plats för en trivialitet.
Musk’s liv är lika fascinerande som det är nästan skräckinjagande och boken ger oss en mycket god inblick i detta. Ibland blir den dock lite långtråkig i sina beskrivningar av tekniska konstruktioner och lösningar. Dessa beskrivningar kan ibland fortgå en sida för länge vilket drar ned bokens betyg något. Tidslinjen är också ibland lite svår att följa då författaren hoppas fram och tillbaka i hans liv då vi ofta får följa ett företag eller uppfinning i taget.
Bortsett från detta är boken väldigt läsvärd och jag rekommenderar den varmt.

4star

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *