Bokrecension: Sapiens: A Brief History of Humankind

detectiveSapiens: A Brief History of Humankind, skriven av den israeliska professorn Yuval Noah Harari, är en svindlande läsningen av mänsklighetens historia. Den tar oss från vår separation från de andra apstammarna genom jägar- och samlartiden vidare genom civilisationens epoker och sedan ta ett avslutande avstamp in i framtiden för vår ras.
Det är en spännande och utmanande läsning även om Harari romantiserar vår för-civilisationstid lite väl mycket. Man får nästan känslan av att han anser att vårt jordbruks kick-off var ett misstag och att vi skulle stannat i våra grottor och skogar för att samla nötter och jaga mammutar.

Sapiens_A_Brief_History_of_Humankind

Så även om jag inte håller med Harari om alla hans, ibland lite väl väl självsäkra slutsatser, så var boken en väldigt god läsning. Ja, det är förenklingar och hårda slutsatser mot vissa mänskliga fenomen som borde utvecklats mycket mer. Men det är inte på dessa ställen Harari lägger sitt fokus så jag låter dom inte påverka mig allt för mycket i min slutbedömning. För i slutändan handlar alla böcker om hur man lägger fram sin tes och inte vad ens personliga åsikter är. Och faktum är att Harari målar upp en väldigt positivt mänsklighet och avslutar med en hjärtskärande dubbel utgång för mänsklighetens framtid.
Kanske är jag lite snål när jag inte ger Sapiens en fyra men jag hade gärna sett lite mindre personliga åsikter och mer vetenskap från Harari’s sida.
Jag måste dock säga att du bör läsa boken!

3,5star

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Undersökande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *