Bön för sjuka – smärtan försvinner

detectivePå helandemöten finns det ett återkommande mönster med en upptrissad stämning som har flera psykologiska aspekter. Ett av de viktigaste tecknen som charlataner till helbrägdagörare använder sig av är att ta upp folk, som lider av smärta i kroppen, och ber dem utföra en viss rörelse som de underförstått inte skall ha kunnat utföra innan.

Följande del är en fiktiv redogörelse. Den ska ses som ett exempel på hur det kan gå till och inte som en regel för hur det alltid fungerar.

Låt oss föreställa en man som heter Joakim. Joakim är i mitten av 20-årsåldern och har ont i ryggen vilket gör att han inte kan böja sig så långt framåt.
Han besöker ett pålyst helandemöte där en känd helandeevangelist från utlandet är på besök. Mötet har pågått i flera timmar (något som är mer regel än undantag på sådana tillställningar) och det är en stark stämning. De flesta som medverkar fångas upp av stämningen och lever sig in i mötets rytm. Hjärnan kommer då att trigga kroppen att skapa endorfin och adrenalin.
Endorfinet skapar, som bekant, en lyckokänsla i kroppen. Adrenalinet har dock en annan, för helandebevisets skull, mycket viktigare effekt. Adrenalin fungerar nämligen som ett starkt smärtstillande medel.
Vår fiktiva Joakim, med ryggproblem, tror att den gästande predikanten är en sann gudsman och efter ett par timmar så börjar man be för sjuka. Predikanten säger något i stil med: ”Det finns en ung man med ryggproblem här ikväll. Herren säger att du blir helad i detta nu!*”

Joakim upplever att det är han som predikanten talar till känner efter i ryggen. Ja – smärtan är faktiskt borta! Han söker sig framåt estraden för att få personlig förbön av predikanten. Denne ber för Joakim och frågar sedan om han kan böja sig framåt för att visa att ryggproblemen är borta. Och tack vare adrenalinet så kan han faktiskt det! Församlningen jublar och alla berättar för sina nära och kära om miraklet de själva fick bevittna.

Dagen efteråt då Joakim vaknar hemma i sin säng så har stämningen lagt sig och adrenalinflödet är borta. Ryggproblemet är tilbaka. Men detta vet ju inte resten av de som var församlade.

Tänk på att om man ska påstå att någon blivit mirakulöst frisk från en svår, eller obotlig, sjukdom måste det finnas läkarintyg för detta. Anekdotiska upplevelser är inget evidens.
Extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis.

/ Samuel Varg

*Cold reading – shotgun style.

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *