Bright – filmrecension

Bright, en orginalproduktion från Netflix, kom ut igår. Filmen utspelar sig i en alternativ nutid där människor inte är den enda intelligenta rasen i världen. Alver, orcher och andra sagoväsen är här en verklighet som delar människans existens i en värld som annars ser ut som vår. Utöver denna fascinerande idé om en alternativ verklighet där saga och, vad vi kallar, vardag är samma sak så sätter filmen också upp en spännande idé om hur en sådan värld skulle kunna se ut. Medan människor är en slags arbetar- och medelklass är alver överklassen som i mångt och mycket styr den ekonomiska världen medan orcher får bli en kommentar på nederklassen – t.o.m på den svarta minoriteten i USA’s (handlingen utspelar sig i LA) historia.
Will Smith spelar en ärrad polisofficer som är ofrivilligt placerad ihop med den första orchen som fått bli polis. Joel Edgerton spelar denna roll med mycket fin känsla. Smith är inte heller alls dum.
Deras samspel är roligt och trovärdigt samtidigt som det är kryddat med mörk humor. Men Edgerton gör en riktigt, riktigt bra rollprestation som utstött orch i en värld där ingen accepterar honom. Människorna är rasistiska mot honom och orcherna avskyr honom för att han tagit människornas yrke.

Joel Edgerton som Nick Jakoby, USA’s första orch i poliskåren, får utstå rasism i ett yrke där ingen vill vara hans partner.

Men där slutar tyvärr de bra och intressanta delarna av filmen. Den omaka duon kastas in i en jakt på en magisk trollstav och filmen blir mer av en halvtam action i stället för en riktigt intressant samhällskommentar. Det är riktigt blodigt och inget för känsliga tittare. Slutet känns också krystat och den s.k. twisten såg jag komma på mils avstånd trots att den inte alls var logisk.

Men gillar man fantasy och / eller body-cop filmer är det inte så dumt – detta är trots allt en blandning av just detta. En del 2 är redan planerad och jag hoppas att de kommer gå djupare i den spännande samhällsuppbyggnaden och rasproblematiken i stället för att fokusera på fantasy- och action. Men det är väl för mycket att hoppas på.
Det blir en stark 3:a för ett gott försök till en film som tyvärr inte når hela vägen fram.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *