Con Man – recension

filmpngJag har legat halvt nedbäddad, borta från fysisk träning, de senaste veckorna pga en långvarig förkylning. Den mesta av tiden har gått åt till att utveckla ett utbildningskoncept / spel för att lära sig grunderna i matematik. Jag har också arbetat med lite konsultjobb kring manipulation. Detta förde mina tankar till en dokumentär jag såg för något år sedan men aldrig kom mig för att recensera. Så jag såg om den för att friska upp minnet.
Con Man är en dokumentär som spårar och beskriver bedragaren James Hogue som är en s.k. ”con man”. Con man översätts gärna slarvigt till ”bedragare” men ordet härstammar från engelskans confidence man som betyder ”förtroendeman” eller ”en person som inger förtroende”. Och det beskriver en bedragare så mycket mer och bättre.

Foto: Mercury News archives.

Denna dokumentär berättar historien bakom James Hogue och ett av hans falska alias som han nyttjat när han ansökte, och kom in på, Princeton University.
Det är en kittlande historia om en briljant bedragare som verkar charma de flesta han träffar. De personer, som stått honom nära på t.ex Princeton, ler mest åt hans bedrägeri och tycker att det han gjort inte är så farligt då det ”bara” handlar om urkundsförfalskning för att kunna gå på en bra skola.
James Hogue’s historia är dock mer komplex än så men det är ändå väldigt fascinerande att följa honom och se hur mästerligt han duperat folk kring sig och hur han till slut blev avslöjad.

Jag rekommenderar starkt Con Man som du hittar på t.ex. HBO under Dokumentärer.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *