Därför står tiden stilla på tio över tio i klockaffären

detective

Har du gått förbi en klockaffär och tänkt på att alla klockor står still på exakt samma tid?

I så fall har du lagt märke till ett spännande fenomen. I stort sett alla etablerade klockaffärer låter nämligen sina skyltexemplar stå stilla på tio minuter över tio.

Hur kommer det sig? Frågor du urmakaren eller försäljaren i butiken kommer du antagligen få lite olika svar men här kan du läsa om de faktiska anledningarna.

En enkel och till viss del sann förklaring är att vi människor tilltalas positivt av symmetri. Visarna överlappar inte varandra och kan rama in klockans märke som ofta är placerat i mitten av klockans övre del på urtavlan. Detta är marknadsföring A och O.

En annan mycket spännande förklaring är något som tangerar ett av mina expertområden – illusioner.
 Även om de inte var först med att med att sätta visarna på 10:10 så har Timex (som, om man ska vara korrekt, sätter sina klockor på 10:09:36 för att skapa den perfekta symmetrin) en intressant anledning till varför de placerar visarna på detta sätt.
Deras tidigare standard var 8:20, men de observerade att detta fick klockan att se ”ledsen” ut. Men när klockan ställdes på tio över tio så skapades i stället illusionen av en leende mun och en ”glad” klocka”

Vad Timex mycket korrekt observerade var att människans hjärna har väldigt lätt för att se ett leende ansikte. Vår hjärna luras lätt till att se ansikten i alla möjliga sammanhang. Det kan vara allt från skuggor som faller på ett buskage till, som i detta fallet: hur visarna står på en klocka.

leendeklockor

Det finns väldigt mycket forskning som visar på hur vi kan se ansikten och leenden i mönster utan att det egentligen finns där. Det enklaste och vanligaste exemplet är en smiley : ) . Fenomenet kallas pareidolia och du kan läsa mer om det här.

Det finns naturligtvis moderna myter om varför klockor är ställda på 10:10. Några vanliga faktoider är att hedra Abraham Lincoln, John F. Kennedy och/eller Martin Luther King Jr då de skulle blivit skjutna eller dött vid den tidpunkten. Fakta talar dock emot detta. Lincoln blev skjuten 10:15 p.m (motsvarar: 23:15) och dog nästkommande dag 7:22 a.m (motsvarar: 07:22)., JFK blev skjuten 12:30 p.m. CST och blev dödförklarad 1 p.m., King blev skjuten 6:01 p.m. och förklarad död 7:05 p.m.

En annan modern myt säger att det är då Hiroshima- eller Nagasaki-bomberna. Inte heller detta stämmer med de faktiska klockslagen.

Så för att sammanfatta: Klockor till salu är ställda på 10:10 för att vi människor symmetri, för att framhäva företagets logotype och för att visarna bildar en leende mun – vilket påverkar oss människor på ett positivt sett och gör oss till mer välvilliga och köpglada konsumenter.

Källor:

http://www.independent.co.uk/news/media/watch-watches-time-adverts-same-10-10-a6948421.html

https://medium.com/@luisarmando/why-did-time-stood-still-at-10-10-for-watchmakers-a35dbba45ed2

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

2 svar på Därför står tiden stilla på tio över tio i klockaffären

  1. Det förekommer faktiskt att klockorna är ställda på nio i två. Antagligen av samma orsak… :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *