Det sanna efterlivet. Om Torsten Åhman och hans arv.

Det första jag gjorde när jag vaknade i morse var, i vanlig ordning, att lyfta telefonen för att stänga av alarmet. Jag såg att jag hade ett missat sms från igår. Det var från vår gemensamma vän Marcus Olsson. ”Torsten Åhman har gått hem till Herren”.
Jag kan inte direkt kalla mig en kyrkans man. Speciellt inte i skuggan av Torsten. För några år sedan var vi båda med i Kalla Fakta där vi tillsammans uttalade oss väldigt kritiskt mot en dansk, självpåstådd helbrägdagörare. I programmet så visade jag hur han utförde sina påstådda helanden (som visade sig vara illusioner och tricks) medan Torsten skarpt och säkert konstaterade att mannen i fråga var en charlatan och inte hade något att göra i kyrkan. De orden vägde tungt då Torsten var en de största pastorsnamnen i svensk kristenhet. Mitt bidrag var ringa jämfört med hans.
Men det jag tar med mig från detta är inte hur vi var med och avslöjade en bluffmakare utan de samtal vi hade innan och efter programmet. Torsten var så stilla och vis samtidigt som han var sylvass och intellektuell. Det var som han vägde och begrundade varje ord och mening innan han yttrade dom. Hur han kunde göra detta i ett pågående samtal vet jag inte. Han sa aldrig något i affektion eller ilska. Men ändå kunde han vara otroligt skarp mot sådant han ansåg vara fel. Om jag får ärva hälften av hans visdom, skärpa och andlighet kan jag skatta mig lycklig.
Nu är har Torsten flyttat hem till sin himmel och den Gud han trodde på. Och kanske att jag får göra honom sällskap där en dag, långt in i framtiden. Då ska vi dricka kaffe och fortsätta vara samtal. Tills dess lever jag vidare här på jorden. Lite fattigare i vänkretsen men rikare i hjärtat. För oavsett vad vi tror på. Oavsett om vi är präster, magiker eller industriarbetare så är det sanna efterlivet i hur vi lever kvar i dem som minns oss. Jag skall vårda Torstens minne och försöka leva lite mer som han gjorde.

Torsten Åhman var älskad av många av den tragiska nyheten om hans bortgång är mest läst på Dagens webbtidning.

Läs mer i Dagen om honom här.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Okategoriserade, Undersökande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *