Doctor Strange – En film med magiska specialeffekter

filmpngFöljande recension är spoilerfri.

Så var det dags för en ny superhjältefilm under Marvel’s bannér. Jag har tappat räkningen på vilken i filmserien det här är, men det borde röra sig om nummer 13 eller något liknande.

I den här filmen får vi stifta bekantskap med Dr Stephen Strange; en arrogant hjärnkirurg av världsklass som lider av enormt självförtroende och ett uppblåst ego. Han har dyr smak. De senaste klädmodet och de snabbaste och coolaste bilarna. Den medicinska världen ligger för hans fötter … fram tills dagen då han kör av vägen och benen i hans händer blir till splitter.
Då ingen modern medicin hjälper mot den konstanta smärtan och skakningarna beger han sig på en pilgrimsfärd till fjärran öster där det ryktas om en mystisk urgammal tro som kanske kan hjälpa honom. Här börjar Strange’s resa in i en ny värld där han får uppleva att det finns fler dimensioner än den fysiska han själv upplever.
Titelrolle spelas av Benedict Cumberbatch och det är en roll han känner sig bekväm med. Det märks. Han har spelat liknande roller innan i form av Sherlock Holmes, Khan Noonien Singh och Alan Turing. Han agerar dock med glimten i ögat och man kan ana en viss självironi i hans skådespeleri.
Mads Mikkelsen i skurkrollen är inte med så mycket och saknar djup men ger ändå en lätt skräckkänsla till filmen.
Tilda Swinton, som Sorcerer Supreme, är fantastisk. Jag var lite skeptisk mot att de gjort The Ancient One (som karaktären också kallas) till en västerlänning i stället för en asiat som i serien. Filmskaparna förklarar dock detta med att de inte ville skapa en typisk roll för många asiater där personen i fråga är en vis kampsportsmästare. Och jag förstår hur de resonerade. Att Sorcerer Supreme här är en kvinna har jag inga som helst problem med. Swinton’s karisma strålar fram!
Då två av huvudrollerna är västerlänningar i en, till stor del, asiatisk del av världen kompenseras med ett brett utbud av skådespelare från alla möjliga delar av världen i de övriga rollerna. Så jag ursäktar att en karaktär blev kelt (Swinton) i det här fallet.

Handlingen går snabbt framåt och jag upplevde den lite väl hastad ibland. Men den här filmen’s starkaste sida är specieleffekterna som bär upp de den förlorar i story. Aldrig har jag sett 3D gjort sig mer rättvist på den stora duken! När städerna viker sig i flera dimensioner och våra hjältar springer läggs väggar och hoppar från skyskrapor så drar det i magen. The Matrix och Inception kan slänga sig i väggen med sina daterade specialeffekter!

Utöver det är fotot riktigt snyggt och är ofta så surrealistiskt att Salvador Dalí vill gå upp ur graven för att titta på filmen.

doctorstrangeposter

Filmen landar på strax under 2 timmar vilket ändå känns precis lagom. Marvel har nu öppnat dörren till den mystiska delen av superhjältarnas värld på vid gavel och vi kan nog räkna med mer magiska inslag i t.ex. den kommande Thor-filmen eftersom vi har sett inslag av ”magi” (väldigt avancerad teknologi?) i de filmerna innan.

Detta är en klart sevärd film som jag är övertygad om att en ska upplevas på den stora duken. Om man inte upplever specialeffekterna i sin fulla prakt så tror jag att filmen kan kännas betydligt plattare och mer medioker. Det som drar ned betyg är just handlingen, som är lite väl tunn, och ett visst mått av s.k. white wash (när utomeuropeiska karaktärer görs om utseendemässigt för att passa västerländska skådespelare). Men jag ger filmen ett bra betyg för upplevelsens skull.

4star

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *