Fel fokus hos kyrklig media efter Kalla Faktas granskning.

detectiveKyrklig press har uppmärksammat Kalla Faktas granskning av Jens Garnfeldt och framgångsteologin (för det var framgångsteologi – inte karismatisk kristendom som granskades).
Men mediagranskningen, framförallt tidningen Dagen (Världen Idag, som går till direkt försvar för Garnfeldt, ska vi inte ens tala om), har lagt nästan allt krut på att inta en försvarsställning mot Kalla Faktas granskning för att de känner att dokumentären slog för brett med sina påståenden om karismatisk kristendom. Visst kan jag förstå att många känner sig orättvist anklagade när Kalla Fakta blandar ihop de teologiska korten. Men att såga hela granskningen utifrån detta, som en del kristna skribenter och bloggare har gjort, är helt fel. Då har man missat poängen med dokumentären.

Förvisso säger Dagen att det finns poänger i granskningen men gör också ett allvarligt fel när de väljer att försvara sig i stället för att enkelt, sakligt och kort förklara att det var ett faktafel. Byter man ut ”karismatisk kristendom” mot ”framgångsteologisk kristendom” finns inga direkta fel med Kalla Faktas påståenden. Svårare än så är det inte.

Men ändå väljer Dagen i flera krönikor, insändare och reportage att fokusera på just denna sammanblanding av teologi.
Det enda jag ser som lyfter den viktiga frågan något är Elisabeth Sandlunds kommentar på youtube. Men även här får sammanblandningen mest fokus. I de första 20 sekunderna pratar hon om att det var bra att teologin granskas. Sen pratar honom om hur de rör ihop karismatisk kristendom med denna avartskristendom i 70 sekunder för att sedan avsluta med att prata om det viktigaste – människorna som kommer till skada – i 33 sekunder.

Jag tycker det är oerhört märkligt att nästan ingen reagerar mer på berättelserna från de människor som kom till tals i dokumentären. De nämns knappt, utan i stället pratas det om att försvara sund karismatik och att det kan förekomma lite tossigheter på Garnfeldts möten men att det nog inte är så farligt ändå.

Jag höjer lite på ögonbrynen inför faktumet att folk inte förstår vilken bedragare Garnfeldt så uppenbart är. Det kanske bara är tydligt för mig som sysslar med bedrägeri i yrket men ändå … Är det inte intressant att så få verkar bry sig om detta avslöjande? Och bryr man sig inte om, eller inte tror, att han fuskar med sina påstådda helanden så borde iaf kyrklig press ryta ifrån rejält kring hans teologi.

Framgångsteologi är en cancersvulst på teologins kropp och den måste skäras bort. Det går att inte stryka medhårs och låtsas som den ska försvinna. Då begår man samma generalmisstag som helandeevangelister som tror att man blivit frisk bara för att det känns som man blivit symptomfri.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fel fokus hos kyrklig media efter Kalla Faktas granskning.

 1. jon skriver:

  Appropå den karismatiska rörelsen,en fundering jag har över kristendomens utveckling som jag är lite nyfiken på hur du ser på…
  Kristendomen är som bekant i runda slängar 2000 år gamal som egen gren. Under de senaste 50 -100 åren har, får man säga, uttrycket förändrats en hel del. Då man läser olika bloggar, artiklar mm så får man intrycket av att den egna tron är den enda rätta och mest bibliska medan allt annat är villoläror som ska leda människor bort från Gud/Jesus. Männsikor verkar idag sitta och lusläsa bibeln för att sedan slå varandra i huvudet med diverse bibelord för att visa sin egen ståndpunkt är den enda rätta.

  Hur ser du på den Karismatiska kristendomen kontra ”traditionell” kristendom? Den korta varianten på svar…..

  • Samuel Varg skriver:

   Jag, personligen, står mycket nära den Katolska Kyrkan på flera punkter. Jag anser t.ex. att det är ”kollektivets” tro som är mer avgörande än individens. Dvs att jag bekänner mig till en Kyrka som har en trosbekännelse men jag som individ kan ha tvivel, andra åsikter om saker osv.
   Som exempel: Jag, personligen, anser inte att homosexualitet är synd men det gör, som bekant, de flesta kyrkor. Min tro är progressiv och jag hoppas att resten av Kyrkan ska gå i den riktningen också och erkänna samkönade äktenskap som äkta.

   Jag håller med dig. Det är en väldigt ovanlig kristendom som utvecklats de senaste hundra åren. Traditionellt sett har inte den här bibelsynen funnits och jag anser att den inte heller är så sund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *