Ficktjuvar – så skyddar du dig.

detectiveIdag gästbloggar min kollega Robert Ace. Ace är inte bara en magiker utan också en ficktjuv – en konst jag inte kan speciellt mycket om på det praktiska planet. Jag vet hur man bäst skyddar sig och hur man hittar en tjuv på stan. Men Ace är experten så idag lämnar jag över ordet till honom.

 

Vad ska man tänka på för att inte bli ett offer för ficktjuvar?

Det är en fråga jag ofta får, så låt oss prata om det.

Ficktjuvar kan vara allt från amatörer som bara går efter de allra enklaste stölderna, till organiserade proffs som har utarbetade rutiner och oftast arbetar i team.
Nu eftersom dessa tjuvar har lagt ner MYCKET tid på att utveckla sätt att lägga händerna på dina tillhörigheter, så kommer du behöva lägga lite tid på området också om du vill behålla det som är ditt.

Följande är mina 3 bästa tips för att undvika att bli ett offer för ficktjuvar:

1) Är det lätt för dig är det lätt för dom.
Många lägger sakerna i sidofickorna på jackan, eller högst upp i handväskan för att det känns praktiskt. Man kan bara sträcka ner handen och ta det, snabbt och enkelt. Tyvärr betyder det att det är enkelt för tjuven också. Så vad ska man göra?

Allt som lägger till bara några sekunder för att komma åt objektet gör det mycket svårare för tjuven.
Några exempel kan vara att man har en dragkedja över fickan (eller en säkerhetsnål om man vill gå lite extra långt), och om du har en handväska se till att den är stängd, men dragkedjan mot dig och eventuell ”flap” mot din kropp. Lägg också gärna några ovikta saker, som t.ex. ett klädesplagg, över värdesakerna.

Detta gör att det kanske tar 3-5 sekunder extra att ta ut plånboken eller mobilen. Men det går det ofantligt mycket säkrare! För byxor rekommenderas alltid framfickorna.

2) Praktisera ”situational awareness”.
Du ska inte gå runt och vara paranoid. Men var medveten om de potentiella riskerna i olika situationer. Går du in på ett fullpackat tåg kan du låta en hand avslappnat (inte krampaktigt) ligga över värdesakerna.
Om någon frågar dig om vägen eller liknande var trevlig men ha en hand på sakerna samtidigt. Var medveten om risken i situationen.

3) Var medveten om att du ALDRIG är 100% säker, och planera därefter.
Ett offer är ofta den som tänker ”det kommer aldrig hända mig”. Så ha inte alla pengar på samma konto/kort.
Vet vart du ska ringa för att spärra kortet så snart du märker det är borta.
Och ha en försäkring som täcker om mobilen försvinner.

Ställen du ska vara extra försiktigt vid är såklart när helst du är i stora folkmassor, och när du betalar. Många kommer ihåg att dölja koden vid bankomaten, färre gör det när dom betalar i kassan.

Ficktjuvar är svåra att slå, just eftersom dom har planerat och övat för just detta.
Men om du följer råden som nämnts här så kommer du ge dom en större utmaningen än vad dom vill ha, och med största sannolikhet få behålla dina värdesaker.

Nu för tiden då det är så lite kontanter och så mycket kreditkort har det lätt till att ficktjuvarna har fått komma på fler tekniker för att knäcka din kod.
Den vanligaste är ”Shoulder surfing” där dom helt enkelt kollar över axeln vid bankomaten eller kassan.
En annan är att använda en Shimming maskin som dom sätter över en bankomat och som fångar kortet.
Tips där är att använda bankomater inomhus, och om bankomaten behåller ditt kort, lämna inte platsen utan ring banken direkt och se till att kortet är spärrat.

Så det var lite kort om hur du kan undvika att bli ett offer.
Jag tar några extra meningar och går in på mer om ficktjuvarna själva.

Hur arbetar dom?

Först av allt; professionella tjuvar arbetar som sagt oftast i team. En ficktjuvsliga är oftast inte permanent dock, utan har medlemmar som ibland arbetar tillsammans, ibland för sig själva eller med andra grupper. 
Det finns såklart undantag där ligor arbetar tillsammans permanent.
Precis som många andra yrken som kräver en grupp så har varje medlem olika uppgifter.
Dom kan antingen vara specialister på sin del eller turas om med olika uppgifter. En person kan också ha flera av uppgifterna.

The tool/The wire: Den som faktiskt går ner i fickan eller väskan. Den vi oftast tänker på när vi tänker ficktjuv.

Shills: En eller flera personer som distraherar offret, kanske genom att fråga en fråga eller knuffa till. Kan också stå runt en och hålla en på plats i folktäta områden som en buss/tåg, och på så sätt se till att du är i rätt position för stölden.

Holder/runner: The tool behåller aldrig stöldgodset om det är möjligt att smyga över det till någon annan. Denna person kommer gå åt motsatt håll mot resten och sedan möts dom upp efteråt.

Spotter: En person som håller koll efter polisen, och eventuella lovliga offer.

Några vanliga knep är dels att spilla något på dig och hjälpa dig torka bort det.
Många är också medvetna om ”knuffen” där någon går in i dig, vad inte alla vet dock är att det är MINST lika vanligt att dom får dig att gå in i en av dom.
Genom att plötsligt stanna kan en ”Shill” få dig att gå in i en av dom, under tiden tar ”The tool” bakom dig dina värdesaker.
Att få dig att gå in i en av dom kallas ”thowing out a hump”, och kräver en viss finess. Vissa ser det likvärdig som att göra passen som ledde till målet.

(termerna kommer från forskning som gjorts i Amerikansk brotts-kultur. Ingen likvärdig har gjorts i Sverige så vi använder oss av denna)

Det finns massor av rutiner som professionella ficktjuvar kan använda, dock går alla ut på att distrahera dig och ge tjuven en ursäkt att stå nära dig.

 

Foto: Erika Petersdotter

Foto: Erika Petersdotter

Så nu vet du hur du undviker att bli ett offer, och kort om hur dom arbetar.Gå ut, ha kul och var medveten!

/ Robert Ace.

 

 

 

 

 

Tack Robort Ace för att du bloggade om ficktjuvar och hur man bäst skyddar sig här på ”Samuel Varg’s samlade anteckningar”. Det finns nog skäl för dig att återkomma i framtiden igen!

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *