Genesis vill sprida pseudovetenskap på landets skolor.

detectiveÄr de ateistiska humanisterna och vetenskapsfundamentalisterna lika ivriga att stänga ute pseudovetenskapliga teorier ur skolan, om de betänker att evolutionsteorin faktiskt hör till den kategorin?

För en del kanske det kommer som en fullständig överraskning. Därför vill vi gärna återigen tipsa om denna utmärkta artikel:

”Den pseudovetenskapliga teorin om evolutionen”

Med citat från framstående evolutionsbiologer förklaras varför evolutionsteorin inte är en vetenskaplig teori: Den är inte testbar och den ger inga förutsägelser, och uppfyller därmed inte två av vetenskapens grundkrav. I strikt vetenskaplig mening är den pseudovetenskap – falsk vetenskap!’

Så skriver föreningen Genesis, vars förgrundsgestalt Mats Molén blev utsedd av VoF till Årets Förvillare 2001 ”för hans förnekande av evolutionen utifrån pseudovetenskapliga resonemang, på sin Facebooksida till nedanstående bild.

genesistroll

Jag vet inte riktigt vart man ska börja med bilden eller påståendet. Det är så många fel från en (eller flera) självutnämnda experter. Det är nästan skrattretande hur de buntar ihop genusteori, med meditation och evolution som vetenskaper utan att inte ens anstränga sig för att särskilja dom. Såvitt jag finns det ingen meditationsteori. Inte heller går genusteori att likställa med evolutionsteorin men låt gå för att de iaf är en teori.

Kreationism är dock en obevisad hypotes. Och då är jag snäll i min bedömning. Det är, om man ska vara mer tydligt, en pseudovetenskap som motbevisats gång, på gång på gång …

Genesis försöker hela tiden att komma in på skolorna. Då de genomskådas av de flesta lärare och är portade från biologilektionen så försöker de i stället smita in genom skolgrupper så som Ny Generation (Jag vet då jag själv var en del av detta i början av 2000-talet) och elevernas egna initiativ.

För den som vill veta mer om varför denna pseudovetenskap är ett gissel kan ni se nedanstående föreläsning med Kenneth Miller.

Ni kan också lyssna på min och Anders Hesselbom’s intervju med honom.

Detta är dock bara skrap på ytan. Det finns hyllmeter med debatter, böcker och filmklipp mot kreationismen.

Låt oss se till att hålla Genesis och pseudovetenskapen utanför skolan.

/ Samuel Varg

 

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *