Himmelsk turism var påhittad.

detectiveTitelpersonen Alex Malarkey i den bestsäljande boken ”The Boy Who Came Back From Heaven” ljög om sin påstådda himmelska visit. Detta kunde Pulpit and Pen och Huffington Post rapportera i veckan. Denna form av ”himmelsk turism” är omåttligt populär inom såväl svensk som internationell frikyrklighet.

Jag minns hur jag får några år sedan besökte Gospel Media’s monter och såg då inte mindre än tre olika böcker som alla berättade den sanna berättelsen om hur himlen såg ut. Även om jag ville tro (och det vill jag fortfarande) på en himmel och ett efterliv med Kristus och alla helgonen så kliade jag mig i huvudet och tänkte att det var lite märkligt att tre personer kunde besöka samma plats och berätta så olika saker. Att de dessutom var tvungna att skriva böcker om det för att försöka tjäna pengar i det här livet var ju lite extra konfunderande. Jag frågade en av personerna som stod bakom det lilla bokbordet om de hade några funderingar på detta. Personen svarade att hen inte hade några funderingar på att någon skulle ljuga om en sådan sak. Det var helt enkelt inte kristeligt att göra det.

Men nu har det alltså visat sig att iaf en av de tre historierna var uppdiktade. Malarkey, som bara var ett barn när han berättade sin historia, säger idag ”I did not die. I did not go to Heaven. I said I went to heaven because I thought it would get me attention”. Malarkey var bara 6 år gammal när han och hans far var med om en bilolycka som försatte honom i en tillfällig koma och gjorde honom förlamad.
Hatten av till Malarkey, som på egen hand, har erkänt sin fabrikation. Att som så ung genomgå ett sådant trauma är helt ogreppbart och att han hittade på en story för att få uppmärksamhet är inte så märkligt. Vad som är märkligt är att hans far Kevin, som är ”medförfattare” till boken, skiljde sig från sin fru strax efteråt och eftersom pojken inte är myndig så verkar det som om pappan får alla royalties. Enligt mamman har de två (hon och sonen) inte tjänat några pengar på boken och hon har skrivit ett öppet brev där hon önskar att folk ska sluta sätta hennes son på en piedestal. Och inte nog med det. Nu har det också visat sig att förläggaren på förlaget Tyndale House antagligen kände till att berättelsen var en fabrikation men ändå valde att ge ut boken.

theboywhocamebackfromheaven

Idag kämpar Alex Malarkey för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. När han var 10 år genomgick han en operation som gjorde det möjligt för honom att andas utan en maskin och ytterligare en operation som gjort det möjligt för honom att, med hjälp, stå upp och t.o.m gå på ett gångband.

I kyrklig press sägs det ingenting om detta. Varken Dagen eller VärldenIdag har skrivit en rad om detta. Som en sanningssökande person, som vill tro på Jesusmannen, så kan jag inte för mitt liv förstå varför dessa tidningar verkar dra sig för att skriva om bedrägerier inom kyrkans värld. Är man inte som kristen kallad att vara en sanningssökare? I min världsbild ingår det att skilja sanning från lögn om man ska kunna få reda på vad som stämmer. Men enligt kyrklig press ska man uppenbarligen bara rapportera framgångssagor.

/ Samuel Varg

Post Scriptum: Livets Ord’s förlag, som tidigare gett ut boken boken, verkar ha tagit bort den från sin nätbutik (den går dock att köpa via Bokus) men de har kvar liknande böcker så som 90 Minutes In Heaven och Heaven Is For Real.

Post Post Scriptum: Dagen har nu lagt upp en liten artikel om händelsen. Får se om den kommer med i papperstidningen.

Post Post Post Scriptum: Efter några dagar tar sig även VärldenIdag i kragen och skriver om att berättelsen var påhittad. Men naturligtvis måste de inflika att Livets Ord’s andra bok (Heaven is for real) om en pojke som besöker himlen är på riktigt.

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

1 svar på Himmelsk turism var påhittad.

  1. jon skriver:

    ”Efter döden” berättelser finns både inom den kristna såväl som inom new age. Läste själv en sådan bok (new age) för 15 år sedan. Det bästa man kan säga är att personerna som skriver har god fantasi. Men precis som du säger, varför ser himlen/livet efter detta ut så olika?

    Sen till avdelningen cynism. Om pojken fått häls på i himlen, varför lämna tillbaka honom på jorden i så dåligt skick??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *