Hur man skapar illusionen av ett ben växer ut.

detectiveEtt av de vanligaste tricken en falsk helbgrägdagörare utför är att förlänga ben. Det är en stark och tydlig manifestation (illusion) av att personen i fråga är ”smord av Gud”.

Med den här bloggposten säger jag inte att alla helanden som sker är falska. Jag menar dock att mycket av det vi uppfattas som helanden har en fullt normal förklaring. Jag är inte ute efter att döma enskilda fall eller alla som ber för sjuka utan jag påpekar bara att jag, i egenskap av magiker, kan ana att en del människor använder sig av tricks för att få det att framstå som om de hade övernaturliga egenskaper.

Här skulle jag vilja ha en handuppräckning bland mina läsare som har varit på helandemöten eller liknande sammanhang.
Hur många har varit med om, eller hört talas om, hur en person hade olika långa ben men blev helad? Jag har själv sett det flera gånger och hört talas om många som både bevittnat och till och med fått det utfört på sig.

Hur går då illusionen till?
Det är lite komplicerat att förklara i ord men jag ska göra mitt bästa.

En falsk helbrägdagörare kan använda sig av flera tricks och knep för att få ett ben att, till synes, växa ut.
Först och främst är benen, på den som blir ”helad”, lika långa efter som de var innan. Inget har faktiskt hänt.
Men eftersom de flesta vill att helanden skall synas ordentligt så kommer antagligen personen, som skall få sitt ben helat, att sättas i en stol med benen parallellt med estraden.
Sedan drar predikanten ut skon på det, från församlingens sett, bortre benet. Nu ser det ut ut som att det benet är längre än det som är närmast resten av församlingen. Charlatanend drar sedan lite lätt i personens sko, som är närmast församlingen, och illusionen av att benet växer ut är ett faktum.
Man kan också vinkla benen bort från åskådarna vilket också skapar illusionen av att det närmaste benet är kortare än det bortre.

Det här tricket är kanske det absolut enklaste sättet att avgöra om en falsk helbrägdagörare är i farten och det är en riktigt ’klassiker’ bland många självpåstådda mirakelmän.
Ett praktexempel är den brottsdömde W. V. Grant som har en liten församling i Eagles Nest Cathedral. Han tar ofta fram ett offer som sedan får sitt ena ben mirakulöst förlängt inför den församlade skaran.

wvgrantderrenbrownfakemiracleGrant utför sin standardillusion där han låtsas förlänga ett ben. I det här fallet är det den berömda magikern Derren Brown (under falsk identitet) som får sitt ben ”förlängt”. Foto: Screenshot från dokumentären Miracles for sale.

Om du ser detta på ett helandemöte kan det vara bra att kolla några saker:

1. Håll utkik efter hur personen som blir ”helad” sitter i förhållande till dig och om predikanten håller i hans skor. Det kan vara så att du blir lurad av vinkel du ser det hela ifrån eller att predikanten manipulerar offrets skor för att få det att se ut som att ett ben växer ut.
2. Hur ser personens byxor ut innan och efter helandet? Är till exempel byxbenen lika långa i förhållande till benen som det var innan är det ett tecken på att ett mirakel inte har ägt rum – om inte gratis skrädderi ingick i helandet förstås.

Har du varit med om ett liknande helande eller känner någon som har det? Skicka gärna ett e-post till mig på contact @ samuelvarg.se eller skriv en kommentar om det.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

3 svar på Hur man skapar illusionen av ett ben växer ut.

 1. Pingback: Jens Garnfeldt – varför botar du inte ebola? | Samuel Varg's samlade anteckningar

 2. 0liver skriver:

  Hej! Jag har själv varit med om ett mirakel då ett ben växte ut under en gudstjänst. En helt vanlig man som tjänar som ungdomspastor i församlingen kallade till förbön. Ett grabbgäng bakom mig (som aldrig varit i kyrkan tidigare) uppmanar sin kompis att gå fram, ”Jag ska” svarar han. Deras vän har då ett ben som är kortare än det andra, och kanske mest eftersom han är fotbollsspelare har det orsakat en skada/smärta i ryggen. Det här har gjort att han inte kunnat spela fotboll på ett tag.

  Ungdomspastorn möter honom, säger åt honom att sätta sig ner på främre bänken (framför mig, och notera att gudstjänsten inte stannade upp på något sätt, ingen ropade ut att ”kom och vittna detta!” eller liknande). Sedan lyfter han upp fötterna och ber en snabb bön, sedan ber han honom ställa sig upp och kolla av hur det känns. ”Ingen skillnad” påstår fotbollsspelaren. ”Okej men då ber vi igen” svarar ungsomspastorn fylld av tro, kärlek och glädje. Han ber en gång till med slutna ögon, och nu börjar fotbollsspelarens ansiktsuttryck ändras. Och när han kollar av med ryggen blir han helt chockerad och glad Han ropar ut saker som att ”mina föräldrar kommer aldrig tro mig”. Ungdomspastorn uppmanar honom först att kolla av med alla rörelser han tidigare inte kunnat göra. Killen böjer sig bland annat ner med raka ben och lyckas nudda tåspetsarna med fingertopparna. ” Det där har jag ALDRIG kunnat göra tidigare, inte ens när jag var liten” säger han chockerad och lycklig. Ungdonspastorn tackar bara Jesus och kranar om killen.

  Senare vittnar ” fotbollspelaren” uppe på scen. Han berättar hur han gått fram och att han ”inte trodde det skulle fungera, faktiskt”. Och att de hade bett två gånger och den andra gången försvann smärtan och benet växte ut.

  Notera även att det här var i en församling med en ungdomspastor som inte åker runt till massa andra församlingar, eller tog in någon kollekt, eller ens påstod sig ha något speciellt. Hans tanke var heller inte att bara lämna ungdomarna där, chockerade. Utan att följa upp och stötta.

 3. Elia Viberg skriver:

  Hej.

  Jag har haft ett för långt ben, och p.g.a det så hade jag galet ont i kroppen, men när en man ifrån en annan Kyrka än min bad för mig så växte benet ut.

  och för ca 5 veckor sedan så bad jag för en tonåring som hade ett kortare ben (han hade ont i ryggen, så jag kollade benen och det högra var ca 1cm kortare än det andra) så jag bad och benet växte ut, men han hade fortfarande ont i ryggen så då bad jag två gånger, först gick smärtan ifrån 5/10 till 2/10 och sedan ifrån 2/10 till O/10.

  Ära till herren Gud Jesus Kristus! :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *