Idag, för exakt 90 år sedan, dog Harry Houdini.

samuelvarglogoOm man frågar vilken person som helst, i USA, Sverige eller var som helst, om de kan nämna en historisk magiker så kommer nästan alla att säga namnet på den trollkarl som somnade in för exakt 90 år sedan denna dag.

På självaste Halloween så dog nämligen Harry Houdini, endast 52 år gammal.
Sättet som han dog på var  något ironiskt. Houdini var nämligen mest känd som utbrytarkonung då han i dödsföraktande stunt hoppade, kedjad till händer och fötter, ned i iskalla åar eller sänktes ned i tillslutna behållare fulla med vatten. Många trodde att han skulle dö under något av sina stunts, men så ville inte ödet. Han dog nämligen av brusten blindtarm efter att ha fått ett hårt slag i magen.

Att han sedan dog på självaste Halloween kan också ses som något ironiskt då en stor del av hans karriär gått ut på att avslöja falska medium. Houdini ville nämligen komma i kontakt med sin döda mor och fick ett personligt dilemma mot den dåtida paranormala yrkeskåren som påstod att de kunde frambesvärja de döda.
Själv trodde han inte på något efterliv. Men vem vet? För på den tiden på året, som kelterna kallar Samhain och då gränsen mellan de levandes och dödas värld anses som tunnast, så fick Harry Houdini lämna vår värld och förhoppningsvis återförenas med sin moder.

harry-houdini-do-spirits-return

Trots att den största delan av Houdini’s karriär inte ens var magin (iaf inte i dess renaste form) utan utbrytarkonster så är det oerhört fascinerande hur han än idag är känd som världens största magiker.
Jag höjer mitt glas med irländsk whisky till minnet av mannen som för evigt kommer att stå omnämnd i magins kodexar som en av de främsta.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Magi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *