Illusionen i Sherlock: The Abominable Bride.

samuelvarglogo

I Sherlock-seriens specialavsnitt The Abominable Bride så får tittarna en snabbtitt in i magin och illusionernas värld när ett spöke, till synes, materialiseras från ingenstans i Sir Eustace Charmichael’s hus.

Jag blev mer än lovligt upphetsad när jag först såg anden framträda och jag tänkte i mitt uppspelta inre att det kanske kan ha varit  en illusion som nyttjades. När Sherlock sedan gav sin förklaring till det krossade glaset så sade jag högt ’Pepper’s Ghost!’ sekunden innan detektiven yttrade orden. Jag kände mig ärkestolt över att ha knäckt en liten del av pusslet.

Pepper’s Ghost är en gammal illusion från 1800-talets magiscen, även om delar av tekniken kan härledas ändå till 1500-talet.

Namnet kommer från John Henry Pepper som populariserade effekten i en demonstration 1862 vilket ligger bra i tiden för när The Abominable Bride skall utspela sig.

Illusionen går ut på att något, oftast en ande eller en person, uppenbaras från tomma intet på en liten scen eller i ett rum.

Peppers_ghost_darkenedFöreställ dig att du tittar in i ett rum genom ett fönster (röda kvadrat). Vad du ser är ett upplyst rum med ett bord. Vad du inte vet är att det finns ett identiskt rum utan någon ljuskälla, i 90 graders vinkel, till vänster om ditt synfält. Rummet har inga ljuskällor. I rummet finns också en person utklädd till ett spöka. Du kan inte heller se glasrutan (grön kvadrat) som står på tvären i 45 graders vinkel mellan det upplysta rummet

Peppers_ghost_lit

Om ett ljus tänds i rummet till vänster kommer glasrutan att återskapa en reflektion av allt som finns i det rummet

Peppers_ghost_low_angle

Resultatet blir att ett spöka, till synes, materialiseras från ingenstans i det tomma rummet.

En modern version av den här gamla illusionen kan ses varje dag om man tittar på t.ex. nyheterna i form av en teleprompter.

(1) Videokamera; (2) hölje (3) monitor; (4) Glas (5) Bild för nyhetesuppläsare (6) Bild från (3) reflekterat i (4). Detta resulterar i att nyhetsuppläsaren kan titta rakt in i kameran och få text direkt på sin skärm.

(1) Videokamera; (2) hölje (3) monitor; (4) Glas (5) Bild för nyhetesuppläsare (6) Bild från (3) reflekterat i (4).
Detta resulterar i att nyhetsuppläsaren kan titta rakt in i kameran och få text direkt på sin skärm.

samuelvargfoto

 

Jag hoppas du uppskattade den korta historisk och förklaring av Pepper’s Ghost.

Idag används i stort sätt aldrig den här illusionen i sitt originalutförande. I stället har den har utvecklats till nya versioner som kan upplevas på många olika magiscener världen över.

Men dessa metoder håller jag för mig själv och mitt yrkesskrå. Några mysterier får förbli olösta …

/ Samuel Varg, Magic Edutainer

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *