Kreationism – på uppgång i öst och den falska dikotomin som omger lögnen.

detectiveScience Nordic rapporterar om hur kreationismen har fått ett fotfäste i östra Europa. Framförallt Turkiet börjar få ett problem med det men även i Nederländerna lär vissa skolor ut kreationism. Tyvärr har vi ett problem med detta även i Sverige där t.ex. Hannaskolan i Umeå där NO-läraren som skall lära ut evolutionsteorin i själva verket är uttalad kreationist.
Men tyvärr gör Science Nordic, ovan nämnda lärare, en del präster och många, många fler samma generalfel när de beskriver kreationism och evolution. Science Nordic börjar sin artikel med att beskriva fenomenet på följande vis: ”Creationism, the belief that a god — not evolution — shaped life on Earth (…)”.
Nej, nej och åter nej! Kreationism är inte tron på att någon gud/gudinna/gudar formade livet på jorden i stället för evolutionen. Kreationism är tron att någon Entitet skapade djuren, människan, jorden och kosmisk i färdiga former och att vi inte har utvecklats från andra livsformer eller att solsystemet formats av gas från supernovor osv. Egentligen har kreationisthypotesen inget med Gud att göra då det finns UFO-fanatiker som tror på kreationism och förkastar evolutionsteorin. På samma sätt finns det forskare och outbildade människor, som mig själv, som fullt ut accepterar såväl evolutionsteorin som den rådande kosmologiska världsbilden men som ändå har en gudstro.

Som en sanningssökare är jag den första att protestera när icke-vetenskapliga hypoteser så som kreationismen sticker upp sitt ansikte men vi ska inte skapa dikotomier där det inte finns några.

Man kan mycket väl tro på att Gud använt sig av evolutionsteorin för att forma livet på jorden. Så snälla skribenter, journalister, forskare, lärare, teologer, gudstroende, ateister och bloggare – sätt inte tron på Gud i motsats till accepterandet av vetenskap.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kreationism – på uppgång i öst och den falska dikotomin som omger lögnen.

  1. UddaBoktips skriver:

    Om vi nu ändå håller på och diskuterar exakt vad kreationister tror eller inte tror så kan man ju passa på och vara ännu lite tydligare: många kreationister skiljer på mikro- och makro-evolution, där den första typen sker inom arter medan den andra ger upphov till nya arter. Till exempel måste en kreationist inte tro att Gud personligen skapade alla hundraser som finns idag, hen kan tro att Gud skapade en urhund som de andra uppstått ifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *