Låt oss prata #dressgate / #thedress

detective #dressgate eller #thedress är dagens virala snackis. En klänning, som till synes skiftar från vit/guld till blå/svart, har förhäxat internetanvändare hela förmiddagen denna fredag.
Jag är en av dem som suttit och kliat mig i skägget över hur det kan gå till. Stämmer verkligen förklaringen att det rör sig om en slags förblindhet och att människor uppfattar färger olika – inte bara från person till person utan från tillfälle till tillfälle beroende på ljuset runtomkring?

Jag upplevde den först som solklart vit med gulddetaljer och tyckte debatten var konstig. Sen när jag kikade på den igen efter någon timma var den solklart blå med svarta detaljer. Jag började alltså nu att klia mig i skägget och funderade på om det var några stora nyhetssajter som gått samman i ett stort socialt experiment och att de alla bytte ut bilden med jämna mellanrum.
Men när jag läste förklaringen ville jag testa en sak. Genom att kisa, samtidigt som jag intensivt tittar på klänningen, kan jag få den att (till synes) ändra färg från blå/svart till vit/guld.

Vilken färg ser du? Prova att titta på den med helt öppna ögon och prova sedan att kisa så mycket du kan. Ändrar den färger?

Vilken färg ser du? Prova att titta på den med helt öppna ögon och prova sedan att kisa så mycket du kan. Ändrar den färger?

 

Det är lite som nedanstående illusion. Ruta A ser ut att vara mörkare än ruta B.

Grey_square_optical_illusion

Men i själva verket är de precis samma färg.

Same_color_illusion_proof2

wpid-chessboard-luminance

Så ja. Det stämmer. Vi uppfattar helt enkelt samma färger olika. Men forskningen på #dressgate är väldigt liten och en enhetlig förklaring finns inte än. Det finns många hypoteser och möjliga förklaringar.

#dressgate är verkligen ett fascinerande fenomen. Lite extra roligt att en slags illusion blivit viral. Det händer inte så ofta att saker som ligger mig så varmt om hjärtat blir en snackis.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

6 svar på Låt oss prata #dressgate / #thedress

 1. Anders S skriver:

  För mig har klänningen varit ”isblå” (ljusblå) och guld hela tiden! :-)
  Fenomenet med ”färgfel” är väl känt och vill man se många bra exempel i verkligheten rekommenderar jag ett besök på ”Fysikaliska leksaker”, Läraregatan 3, Göteborg.
  Många spännande ”illusioner”!

 2. Han med skägg skriver:

  Jag ser den blå/svart. jag ser även det guldiga men tänker att det är ljuset ovanifrån som får den att se sån ut. men kan verkligen inte, hur mycket jag än tittar se en vit klänning!

 3. Philip skriver:

  För mig var den uppenbart vit och guld. När jag nu är medveten om illusionen kan jag se att den är ljust blå, men hur jag än vrider och vänder på det så kan jag inte alls se det svarta.
  Ljusblå och guld säger jag!
  När jag ser hur klänningen ska se ut, med kolsvart och mörkblå, misstänker jag att de gjort något med bilden. För SÅ mycket kan inte bakgrundsljuset göra…

  • Samuel Varg skriver:

   För mig kan den variera beroende på ljuset i rummet jag sitter it. Sen kan jag också få en att skifta genom att kisa med ögonen eller att spärra upp dem.
   Fungerar det för dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *