Ljudboksrecension av Star Wars: Lost Stars

Star Wars: Lost Stars är skriven av Claudia Gray och handlar om två ungdomar från planeten Jelucan. De föds samma år som Republiken föll och Imperiet tog makten över galaxen. Från unga år drömmer de båda om att bli stjärnstudenter på Imperiets främsta skola för imperiesoldater. Thane och Clena är våra två hjältar och de är båda duktiga piloter och sliter hårt för att komma in. Thane kommer från en rik familj som äger ett hangar med diverse flygmaskiner. Clena, å andra sidan, växer upp betydligt fattigare. Hon har också en tvillingsyster som dog innan hon kunde minnas henne. Men bådas familjer är nitiskt trogna Imperiet och de växer upp med hjältesagor om hur bra den nya regimenen är, hur god Kejsaren är osv. Att författaren väljer att låta oss följa berättelsen från familjer som betraktar Imperiet som ”de goda” är väldigt fräscht och nytt. Detta skapar inte en så svartvit världsbild där man vet precis vilka som är goda och onda utan saker är mer ”grå”.

Boken hoppar snabbt framåt i tiden och snart är de båda inne på en skola och avancerar mot toppen av elitkadetterna. Genom åren börjar det även gro ett frö av kärlek mellan barndomsvännerna och de kommer varandra väldigt nära. Men när The Death Star spränger Alderaan så får Thane kraftiga tvivel om Imperiet verkligen är så goda. Han deserterar och går med i Rebellerna. Men Clena’s tilltro till Imperiet är orubblig.
Vi får följa barndomsvännerna på varsin sida av krigen genom en tidsrymd som, till största delen, täcker originaltrilogin. Det är ömsom väldigt spännande när de ”möts” vid olika tillfällen då Imperiet och Rebellerna drabbar samman och de ställs inför svåra moralisk dilemman. Ska de var trogna varandras vänskap och kärlek eller den armé de kämpar för?

Boken är, som alla Star Wars ljudböcker, väldigt professionellt gjord med mycket ljudeffekter, musik och en utmärkt berättarröst. Jag rekommenderar starkt den här boken. Speciellt för unga vuxna och tonåringar som jag tror kan uppskatta den extra mycket.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *