Ljudboksrecension av Thrawn (Star Wars)

Thrawn var en karaktär från en äldre boktrilogi som fungerade som en en fortsättning till Episode VII. När Disney köpte upp Lucasfilm blev alla tidigare böcker ”icke-kanon” (dvs de har aldrig hänt i Star Wars-galaxens historia). Men de fick också rättigheterna till alla karaktärer som det skrivits om.
Thrawn har alltid varit en oerhört populär skurk så det var föga förvånande att han fick en nystart i den nya Star Wars-kanon.

Thrawn är en mästerlig strateg som, utifrån olika rasers konst, kan utläsa deras militära strategi. Hans intellekt är skarpt och klart som en kristall.
Boken handlar om hur Imperiet hittar honom på utkanten av de kända kartorna över galaxen och hur han snabbt antas till deras kadettskola. På en extremt kort tid reser Thrawn inom rankena och blir snabbt kapten.
Vid sidan av hans resa får vi också följa ett par andra Imperietrogna personer som blir länkade till hans liv.

Boken, skriven av Timothy Zahn, är välskriven men går ömsom lite långsamt. Thrawns karaktär är oerhört fascinerande och har ett djup som ofta saknas hos karaktärer från sådana här böcker. Inte sedan Kejsaren eller Darth Vader själv har Star Wars fått en sådan intressant skurk vars person rymmer såväl grymhet och kyla som medkänsla och trohet. Boken är skriven ur Thrawn’s perspektiv och vi får ofta höra hans tankar när han observerar en person eller en situation. Detta ger en utmärkt inblick i hans geni och hur han, väldigt Sherlockholms-likt, kan dra fantastiska slutsatser utifrån en, till synes, enkel situation.

Det är inget större fel på boken. Zahn är en duktig författare. Men här är det Marc Thompson, som uppläsare av denna ljudbok, som skiner likt en strålande stjärna. Jag har sällan hört en sådan otroligt duktig berättare. Hans olika röstlägen och karaktärsvariationer är oerhört imponerande. Speciellt gör han ett skickligt jobb med Thrawn som har en underbart djup och lätt släpig röst.

Boken kanske får 3-3,5 men Thompsons uppläsning ger jag 5. Den är en fröjd att lyssna på!

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *