Ljudboksrecension. The Bobiverse

The Bobiverse är namnet på en trilogi skriven av Dennis E Taylor. Trilogin består av We are Legion (We are Bob), For we are many och All These Worlds.

Bob Johansson är en ung dataentreprenör som precis har sålt sitt dataföretag och kan nu se fram emot ett långt liv där han kan ägna varje dag åt vad han önskar utan att oroa sig ekonomiskt. Det finns mycket att göra. Böcker att läsa. Dataspel att spelas. Sceince fiction-mässor att besöka. Men varför inte också göra en liten satsning på att köpa sig en begravningsplats på ett kryotekniskt företag om olyckan skulle vara framme. Om, eller när, Bob dör kommer företaget att frysa ned hans hjärna och förvara den till den dag man eventuellt kan återuppliva honom i en ny kropp. Sagt och gjort. Bob skriver på kontraktet och beger sig till en sceince fiction-mässa. Tyvärr blir  hans vistelse där inte lång då han snabbt blir påkörd av en bil och dör.

Sen vaknar han igen … och det är inte samma värld som han minns.

Här börjar bokserien The Bobiverse och vi får följa den återupplivade Bob, som numera residerar i en dator, i ett förfallet, teokratiskt USA. Inte nog med det. Han äger inte längre sig själv eftersom han i princip bara är ett dataprogram. Ett levande dataprogram. Men ändå. Världens länder ligger i startgroparna för ett nytt världskrig och många av staterna gör sig redo för att börja utforska rymden med intelligenta rymdskepp. Om det bara fanns ett program som kunde tänka kreativt och självständigt ….

The Bobiverse är en rolig och lättlyssnad serie och jag kan varmt rekommendera den till alla som behöver lite goda skratt blandat med nerderi bortom alla gränser. Science fiction-referenserna haglar tätt och det blir ofta såväl allvarligt som komiskt befriande när Bob ger sig ut i Vintergatan för att utforska den. Ska jag säga något negativt om serien är det att det ofta går väldigt snabbt. Jag vet inte om det beror på att Bob är ett dataprogram och att han processar allt väldigt snabbt och att det är meningen att vi läsare skall uppleva det genom böckernas ibland ultrasnabba handlingsutveckling. Jag hade gärna sett att författaren saktat ned något och förklarat mer om vad som händer. Det märks att det är författarens första böcker då språket känns lite knackigt ibland och det blir ofta mycket information på kort tid samt att vissa karaktärer inte känns tillräckligt utvecklade.

Annars skall jag inte anmärka på för mycket. Detta är en mycket underhållande och spännande bokserie. Inte den bäst skrivna men bland det mest underhållande jag lyssnat på länge. Klart läs/hörvärd.

Du hittar boken här på Audible.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *