Logan – The Wolverine. Filmrecension

Hugh Jackman har spelat James Howlett, aka Logan, i 17 år ändå sedan den första X-Men filmen kom ut år 2000. Nu axlar han rollen en sista gång i denna, ytterst annorlunda, superhjältefilm. Vi pratar nu inga barnvänliga superhjältefilmer där mutanten Logan kan hugga någon utan synligt blodspill eller där han har ett välborstat språk. Här huggs det av armar och huvudet. Blodet sprutar och svordomarna duggar lika tätt som hans skrik när han argsint kastar sig in i stridens hetta för att försvara de som står honom nära – eller för att skydda lacken på sin bil.
Även Sir Patrick Stewart gör sin roll som en åldrande Professor Charles Xaviar en sista gång. Charles är här över 90 år och lider av alzheimers vilket inte är en bra kombination för hans hjärna som kan döda med en tanke.
Filmen öppnar med Logan som en halvt försupen limousineförare som köper olagliga droger för att stävja Professor X’s mentala förfall. Logan, vars läkeförmåga börjat avta, bor tillsammans med den glömska gamla mannen ihop med den ljuskänsliga mutanten Caliban på den mexikanska gränsen, undangömda lagen, eftersom regeringen klassificerat Charles hjärna som ett massförstörelsevapen.
Mutanter föds inte längre och de flesta av dem vi tidigare sett och mött har dött och livet för våra åldrande hjältar är mörkt. En dag kliver en liten flicka in i deras liv. En flicka med en märklig koppling till Logan.

Utöver den mörka handlingen har vi ett utmärkt skådespeleri från alla filmens medverkande. Och mitt den dystra filmatiseringen ser vi också en del skratt och starka familjeband.
Detta är verkligen ingen superhjältefilm för barn och ungdomar. Det är ett vuxendrama i en dystopisk westernkänsla där allvaret är stort.
Även om filmen drastiskt avviker från X-Menfilmseriens känsla är detta en film med mycket hjärta och hjärna. Kanske den bästa superhjältefilmen jag sett sedan Watchmen (en annan mer vuxenorienterad superhjältefilm) 2009. Det är ett passande och starkt avslut för Logan – The Wolverine. Det är bara att lyfta på hatten för Hugh Jackman och Sir Patrick Stewart. Väl spelat min herrar. Väl spelat.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Logan – The Wolverine. Filmrecension

 1. Daniel Jernberg skriver:

  Off topic, men har du läst Watchmen? Har man det så är filmatiseringen en mindre besvikelse.

  • Samuel Varg skriver:

   Ja jag har läst den. Jag tyckte faktiskt om hur de gjorde om (framförallt slutet) på serien. Det passade sig bättre så i filmversion.
   Men man bör se Directors cut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *