Min två pennies om Uppdrag Granskning och Livets Ords ekonomi

detectiveAnna Lindaman är tillbaka i ännu ett program som granskar religion. Den här gången är det den omstridda församlingen Livets Ord som hamnat under hennes lupp.
Först vill jag lägga all kort på borden för att ge en så ärlig bild av min vinkling som möjligt. För ingen kan vara helt oberoende eller objektiv i sin tolkning av ett program eller en religiös rörelse. Inte Linda. Inte Ekman. Inte jag.
Jag ska direkt säga att jag tycker Lindman är en grym reporter. Hon är skarp, kunnig och genuint nyfiken. Jag vill också säga att jag tycker Ekman är en fascinerande person. Jag har stora problem med delar av Livets Ord’s teologi men jag känner också några genuint goda medlemmar i församlingen. Så där har ni min bias. Någonstans i mitten av denna teologisk smet som granskas av SVT.

”Människors tro kan generera mycket pengar.” Dessa ord av Lindman sammanfattar mycket av såväl problematiken som teologin som präglat Livets Ord, inte bara under de första åren, utan ändå in i det nya millenniet. Att församlingen så sent som 2003 tagit beslut om en tjänstepension på 30% gentemot de 8% som är standard medan andra människor som jobbat i församlingen inte fått någon pension alls är mycket, mycket anmärkningsvärt. Detta går stick i stäv med att man påstår sig ha ändrat sig på den här punkten. Speciellt med tanke på att detta inte ändrades fören det uppdagades 2014. Man kom alltså inte till skott om att ändra detta ocker på 11 år.

Att de valt att intervjua Peter Younggren är mycket anmärkningsvärt då han själv är, enligt undertecknad, minst lika manipulativ som Ekman framställts. Hur han hanterat sin ekonomi har jag ingen aning om men att han för publicerat förljugna siffror och manipulerat bilder från sina möten för att få det att se ut som fler besökare har avslöjats mer än en gång.
Hans vittnesmål om hur andra missbrukat sin makt som pastorer ger jag inte två ruttna lingon för.

Flera församlingsmedlemmar intervjuas och det gör ont inom mig när jag hör deras berättelser om hur de själva och människor de känner har offrat mer än vad de egentligen haft råd med.

Exakt vart alla pengar tagit vägen och om kontanter tagits emot är svårt att säga. Ord står mot ord Ekman pekar också ut några påstådda faktafel om ekonomin på sin blogg. Men att Skatteverket menar att det är jäv om en styrelse tar beslut om pensionen för sina egna medlemmar så bör detta granskas noga. Mycket noga.

När Lindman utan framgång sökt Ekman så väljer hon att konfrontera honom. Det är tydligt att Ekman känner sig pressad här. Hans kroppsspråk och ton blir dock snabbt mästrande och jag tyckte inte alls om hur han kallade Lindman för ”lilla du.” Jag tror inte han tjänade på att vägra vara med i programmet. Det ser helt enkelt inte bra ut. Men jag vet också varför. Förnekelsens och tystnadens makt är stor.

Ulf Ekman lägger armen om Anna Lindman, klappar henne på kinden och kallar henne "lilla du". Lindman blir synligt obehaglig till mods och drar sig bakåt

Ulf Ekman lägger armen om Anna Lindman, klappar henne på kinden och kallar henne ”lilla du”. Lindman blir synligt obehaglig till mods och drar sig bakåt.
Bild: SVT Play

Pastorsparet från Livets Ords systerförsamlingen i Donetsk visar också på en tragisk sida av ”företagsteologin”. De fattiga ska betala när väst kommer på besök. Det är ganska god sammanfattning av vad som framkommer om församlingen där. Att Livets Ord också förvridit informationen om hur pengarna har hanterats där är solklart. De har alltså inte skänkt några större summor till församlingen utan det är snarare tvärtom. Tycker nästan det luktar lite pyramidspel över hur man hanterar ekonomin här. De mindre församlingen under Uppsalaförsamlingen ger uppåt och i slutändan är det styrelsen där Ekman sitter som fattar beslut.

Och det är här problemen kulminerar. Livets Ord onekligen har drivits mer som ett (framgångsrikt) företag än en församling. Ett företag där Ekman och hans stab, som till stor del består av hans familj, fått mycket stora förmåner. Då jag själv nog får beteckna mig som troende och hyfsat kunnig i såväl kyrkohistoria som bibelns böcker så får jag säga att jag har väldigt svårt att förstå hur man får ihop detta rent teologiskt. Att människors tro kan generera mycket pengar är onekligen en sorglig sanning.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

5 svar på Min två pennies om Uppdrag Granskning och Livets Ords ekonomi

 1. Gustav Thane skriver:

  Hmm jag såg bara ett par minuter av programmet men kände faktiskt då att det fins en sida till. Visst styrelse och ledare kan givetvis anses vara grisar men vad gäller vanliga medlemmar så tror jag att det kan finnas något positivt i att man ger bort pengar. Girigt armbågande och avundsjukt vaktande av sin individuella rikedom är ett stort problem i vår tid. Att dela med sig till kollektivet är en revolt mot kapitalismen, egokulturen… Om bara pengarna hade förvaltats väl sen.

  • Samuel Varg skriver:

   Självklart. Att dela med sig är något fint.
   Problemet är om det stämmer att styrelsen använt dessa pengar för något annat än vad det var tänkt.

   • Rebella undrar skriver:

    Det är ju väldigt svårt att veta utifrån. En lika rimlig tolkning är att sammanblandningen mellan Livets ords och Ulf Ekmans ekonomier varit stor. Det finns saker som tyder på det, t.ex. penninggåvor till Enhetens kyrka som först sades komma från Livets ord men senare från Ulf Ekman personligen. Om så varit, att det inte riktigt skiljts på Livets ords och Ulf Ekmans privata ekonomi, följer inte att någon varit medvetet ohederlig. Men stiftelseformen och omständigheterna gör onekligen att misstankarna väcks.

    • Samuel Varg skriver:

     Att något lurt har skett med ekonomin råder det inga tvivel om.
     Om det sen varit olagligt kan jag inte svara på.
     Men ohederligt hur man framställt sina löner och pensioner? Ja.

 2. Pingback: Gråskalor | Rebella undrar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *