Neurovetenskap, psykologi och magi – hand i hand.

samuelvarglogo

Detta är en artikel som  ursprungligen publicerades i The Atlantic under rubriken ”This Is Your Brain on Magic” och skrevs av Cari Romm.

Översatt och omarbetad av Samuel Varg.

År 1900 publicerade Norman Triplett, professor vid Indiana University, en artikel i American Journal of Social Psychology med titeln ”The Psychology of Magic Deception.” Men årtioendena därefter ebbades  psykologers intresse för magi ut. Det säger Ronald Rensink, professor i psykologi vid University of British Columbia, vars forskning om visionen har inkluderat studier av illusioner som används i magiska trick och rutiner. Ingen vet riktigt varför men vissa hävdar att det har att göra med ökningen av beteendevetenskapen i början av 20-talet. ”De försökte bryta ned allt i enkla bitar.  Enkla föreningar, enkla stimuli, och magi passade inte in på det. ”

Självklart finns det fler orsaker än så och det förnyade intresset idag hör säkert samman med ny teknik med spårning av ögonrörelser, hjärnscanners osv. Men oavsett anledning så har vetenskapen och magin hittat varandra igen.

***

”Jag kommer att bläddra igenom kortleken och jag vill att du memorerar ett kort i mitten av leken.” Jay Olson förklarar för sin frivilliga medhjälpare samtidigt som han visar en kortlek i händerna. ”Välj inte kortet på botten, det blir för enkelt för mig. Välj en i mitten. Okej? ”

Hon nickar. Han bläddrar igenom kortleken. Hon tittar.

Olson, doktorand i psykiatri vid McGill University, lägger tillbaka korten i asken och ger den till henne. ”Vilket kort valde du?” frågar han. ”Hjärter 10”, blir hennes svar. ”Hjärter 10,” upprepar han. ”Bra. Om du bara kan undersöka utsidan av asken för att se så att den är opreparerad ”- hon gör det – ”och ta sedan asken och lägg dina händer om den.”

Han knäpper med fingrarna över hennes händer. ”Nu vill jag att du sakta öppnar dina händer och läser streckkoden” – och där står det tryckt direkt på förpackningen: Hjärter 10. Hon ger tillbaka asken till Olson och skrattar lätt efter att ha upplevt något omöjligt. Vad hon inte är medveten om är att hon inte alls valde Hjärter 10. Olson valde det åt henne med ett knep som gick så snabbt och så subtilt att det nästan verkar som magi.

Den beskriva händelsen är en del av en video som släpptes tillsammans med Olsons senaste studie, som publicerades tidigare i veckan i tidskriften Cognition and Consciousness. Tillsammans med ett team av forskare från McGill och University of British Columbia, visade han hur effektiv en teknik, som magiker kallar ’forcera’ eller manipulera en persons beslut utan dennes vetskap, kan vara.

I den första delen av studien testade Olson, en som också är magiker, 118 personer och bad dem att slumpmässigt välja ett kort. Han bläddrade igenom kortleken – en handling som tog ungefär en halv sekund totalt – och bad personen memorera ett kort hen såg. Och varje gång hade Olsson redan ett visst kort i åtanke. Det enda han behövde göra var att se till att det tänkta kortet kunde ses något längre än de andra 51 korten. Nittioåtta procent valde det kortet han på förväg valt ut. 91 procent sade att valet hade varit helt deras eget och ingen annans.

Men när  en reporter frågar Olson om metoden – ”Hur manövrera du kortleken så att kortet visades bara en bråkdel av en sekund längre?”- så blir svaret mer mystiskt. . ”Jag kan inte berätta det. Det är en del av hemligheten.”

***

Olson och hans kollegor är en del av en liten men växande grupp forskare som undersöker hur tricks, så som ovan nämnda, kan erbjuda en inblick i hur människor tänker, uppfattar saker och sedan minns upplevelsen. Denna symbios av vetenskap och magi kan tyckas märklig. Vetenskapen är ett område som går ut på att avtäcka världens mysterier medan den andra bygger på, till synes, äga en förmåga att bryta mot vetenskapens regler. En disciplin som försöker öka förståelsen av världen och en vars fortsatta existens är beroende av sekretess och esoteriska hemligheter.

Magiker bygger sina karriär på kunskap om hur människor agerar. Psykologer gräver i varför.  Detta nya samarbete har gett upphov till uttrycket ”neuromagic” och försöker fylla i utrymmet däremellan. I ett nyligen publicerat specialnummer av tidskriften Frontiers in Psychology, med titeln ”The Psychology of Magic, Magic of Psychology” (Olson var en medredaktör) ingår en studie om insikt och problemlösning. Där hade försökspersonerna fått se samma magitrick om och om igen tills de listat ut hur det gick tll. Man använde sig bland annat av data från ögonrörelser, hur människorna i publiken rörde sig, uppmärksamhetsförmåga och en fMRI-scanner för att se vad som händer i hjärnan när människor bevittnar en, till synes övernaturlig, händelse.

”Själva kopplingen mellan vetenskap och magi är ganska naturlig men det är faktiskt svårt att dra direkta kopplingar mellan de två fälten. En anledning är att magiker och forskare använder olika språk för att beskriva samma principer.”, säger Gustav Kuhn, en professor i psykologi vid Goldsmiths College, University of London, även han en praktiserande magiker.

Forcering, tekniken som undersöktes i Olsons kortstudie, kan ta två mycket olika vägar som båda leder till ett liknande slut. Fysisk forcering, som Olson använde, är när ett objekt görs mer attraktivt eller sticker ut bland de kringliggande objekten. Psykologisk forcering däremot är ”när du försöker göra ett alternativ mer framträdande i någons sinne,” förklarar Olson. ”Säg att jag ber er att tänka på ett kort. Utifrån ordföljden i en mening, kan jag påverka dig att välja speciella kort.” (I en tidigare studie undersökte han och hans kollegor vilka faktorer som gjorde vissa kort mer minnesvärda eller mer synliga än andra. När forskarna bad försöksdeltagarna att nämna ett spelkort så visade det sig att 40 procent av deltagarna valde antingen spader ess eller Hjärter Dam (informations publicerades senare i tidningen Genii.) Båda typerna har samma syfte. Objektet i fråga blir vad mer lukrativa. I ett fall är det en fråga om perception medan det i det andra är mer en komplicerad mix av minne, association, och social interaktion.

Två andra stora grundsatser inom magin, illusioner och vilseledning, ger en liknande utmaning. ”När en magiker använder vilseledning för att hindra dig från att vara medveten om något, är mekanismen genom vilken detta sker irrelevant. Det behöver bara vara en mekanism som fungerar riktigt bra.” Kuhn förklarar. ”Man kan undgå att märka något eftersom man till exempel misslyckats med att uppfatta informationen – eller så uppfattade man informationen och glömde det sedan. Dessa är två väldigt olika processer i perception och minne, och som forskare, är det mycket viktigt att skilja mellan de två. ”

Men även om vissa delar av magin kan översättas till mönster och sedan föras in i vetenskapen är andra delar av konstformen mindre lätt att mäta, även om de lätt kan observeras. Ett trick är inte ett labbexperiment; det är en social handling, en som får sitt liv från den dynamik som uppstår mellan magiker och publik. I den andra delen av Olsons studie om uppfattning och medvetande har forskarna försökt göra samma typ av fysisk forcering men då via en dator. Man bad då försökspersoner att namnge ett kort som syntes bråkdelen av sekund längre än de andra på en dataskärm. Det förutbestämda kortet valdes då i 30 procent av fallen, fortfarande ett betydande antal, men en dramatiskt mindre än när Olson hade kontrollerade kortleken.

”När du ger dem ett val så vill man att de ska göra det valet snabbt och inte tänka ’Åh, kan jag ändra mitt val av kort?’ Inför en dator upplever man inte samma behov av att följa social kodex. När magikern t.ex. frågar ”Är du nöjd med ditt val av ett kort?” är det svårare att säga nej till en faktiskt person än en dator.

Forskningen kring magi är i själva verket en studie av människor och grupper lika mycket som det mycket det är en studie av sinnena och vad som händer i hjärnan.

Bedrägeri är en del av att vara människa.Vi bedrar varandra hela tiden.

samuelvarg_presentation_ramVill du veta mer om hur magi, optiska illusioner och social påverkan så kan du boka Samuel Varg’s föreläsning ”Magic Education” – mer information hittar du här eller maila honom på contact @ sameulvarg.se alternativt ring 0738090597.

Vill du läsa fler intressanta artiklar om vetenskap och magi? Gör isf gärna en donation via PayPal för att stödja bloggen.

 


Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *