Om Kalla Fakta’s granskning av Jens Garnfeldt

detective
Vilken resa det var igår! Från det att jag varit i Nyhetsmorgon och klev ut från TV-studion så var resten av dagen en intensiv ström av mail, pingningar, kommentarer, meddelanden, sms, telefonsamtal, tweets osv osv. Jag måste erkänna att jag var förvånad över hur övervägande positiva de var. Nästan inga negativa du-kommer-brinna-i-helvetet- eller rör-inte-Garnfeldt-han-är-smord-av-Gud-mail. Så hela dagen gick åt att läsa och svara på vad folk skrivit.

Tack för alla fina ord!

Men nu till Kalla Fakta’s granskning. Det första jag vill klargöra var ett litet faktafel om mig som smygit sig in. Jag har aldrig varit medlem i någon karismatisk församling utan var aktiv inom en rörelse som hade tydliga karismatiska drag när det kom till teologin, bönen osv. Jag besökte en Livets Ords-församling några gånger, hade litteratur och undervisningsböcker som talade om framgångsteologi, mission och kreationism. Men jag var aldrig medlem i något annat än , vad som då hette, Missionskyrkan och Svenska Kyrkan. Idag är nu inte medlem i någon församling men besöker, med jämna mellanrum, en kristen gemenskap som heter Linneakyrkan.

De klagomål jag har hört om programmet kan sammanfattas som två stycken.

1: Det var för kort och inte tillräckligt djuplodande.
2: De rörde ihop den karismatiska kristenheten och framgångsteologin.

Punkt 1 kan man alltid, imho, anmärka på då ett reportage alltid kan gå djupare, bli längre och göras mer akademiskt. Men nu är Kalla Fakta begränsade till drygt 20 minuter och jag tycker de gjorde ett bra jobb med den tiden då fått.
2: Här håller jag med om att man kunde tydliggjort att Garnfeldt och hans gelikar står för en liten del av den karismatiska rörelsen. Framfångsteologin är en fåra inom den karismatiska kristendomen men är fortfarande den snabbast växande religiösa rörelsen.
Vi ska också komma ihåg att framgångsteologin sträcker sig utanför traditionella kyrkogränser då den är aktiv i sin mission och spridning av litteratur och undervisning. Jag själv är ett exempel på en (f.d.) framgångsteolog som aldrig var medlem i någon karismatisk församling.

Bland alla hundratals positiva kommentarer och mail fick jag några, vänligt ställda, frågor som undrade om jag över huvud taget trodde på mirakler och helanden. Jag ska försöka besvara det så gott jag kan.
Först får vi tänka oss att Gud faktiskt existerar. Jag kan varken veta eller bevisa det, men om vi utgår från att någon form av Entitet har skapat kosmos, tycker jag att det är den ganska logisk slutsats att denna gudom kan ”mixtra” med det Hen har skapat. Jag tror inte Gud kan göra omöjliga eller motsägelsefulla saker. Gud kan t.ex. inte skapa en rund kvadrat för att är ett fenomen som i sin egen existens säger emot sig självt.
Däremot vet vi att det kan ske oförklarliga saker. Kanske är detta mirakler (eller så är det något vetenskapen inte kan förklara idag)? Jag vet faktiskt inte svaret på den frågan. Vad jag är rätt övertygad om är att vi inte kan leverera mirakler så som Garnfeldt påstår sig kunna göra. Han kan till exempel, på kommando, få ben att växa ut och bestämma när det ska sluta växa.

Vad jag kan säga om Garnfeldt är att alla de påstådda mirakler jag har sett honom utföra så kan jag kopiera allihopa och utföra dem i form av ”magitrick”. Benet som växer ut. Personen med smärta som nu kan höja armarna högre än tidigare. Allt.
samuelvarg_presentation_ramOch när alla hans mirakler går att återskapa, på helt naturlig väg, så tycker jag det klarar sitt tydliga språk vad det är Garnfeldt sysslar med. För Gud är ingen gudomlig godisautomat som vi kan stoppa böner i och sedan få en liten belöning i form av ett helande.
Garnfeldt manipulerar fram de resultat han vill få. Det är jag övertygad om.

Att ha en positiv inställning på tillvaron är något väldigt gott. Bara det inte blir orealistiska förhoppningar och en övertro till att positivt tänkande och god handlingar eller bön, per automatik, leder till ett bättre, rikare och friskare liv.

Sen vill jag avsluta med att uppmuntra alla sjukhuspräster samt kyrkliga bröder och syster som ber för de sjuka, svaga, fattiga och behövande. De behöver Er och det hopp Ni kan förmedla.

/ Samuel Varg

P.S. Missa inte den vise Torsten Åhman’s kommentar om programmet i Nyhetsmorgon

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

7 svar på Om Kalla Fakta’s granskning av Jens Garnfeldt

 1. Pingback: Kalla faktafel hos #kallafakta | itpastorn.nu

 2. Anton Nilsson skriver:

  Mycket vinkling i programmet, tydlig agenda att lyfta endast det negativa och då endast se det. reportern säger först att Jens säger att ”han ska hela” (att han då citerar Jens) 5 minuter senare så säger Jens själv att han endast är ett redskap. ( inte de exakta orden men ändå det som är hans poäng, att det inte är han som gör det). Mycket okunskap från Kalla fakta, eller så är deras agenda för stor för att kunna se igenom.

  Min tanke kring detta är att jag tror att han kan bli använd av Gud, på samma sätt som Benny Hinn tillexempel, jag tror att människor blir helande. Men jag är inte i närheten av samma teologi kring ekonomi, givande som någon av dom.

  Tänkte också på att det i nyhetsmorgon enkelt blev att ”alla som ber för sjuka” är falska.

 3. Mackan Andersson skriver:

  ”Såg” Torsten Åhman i Nyhetsmorgon. Otroligt bra klipp där man är _supertydlig_, också från TV4’s sida att tron på helande eller mirakler naturligtvis är en naturlig del av kristen tro, men att det här är ett sätt att lura människor.

  Det var intressant att höra den kvinnliga programledaren så tydligt ta tron på mirakler i försvar, men markera avstånd mot just det här bruket.

  Samuel – kan du klistra in länken till klippet? Vet du vilket jag menar?

 4. Pingback: Kalla Fakta-reflektioner | Den tvivlande agnostikern

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *