Om mirakler och healing

detectiveEfter gårdagens post, om hur Jens Garnfeldt fortfarande är i farten med sina bluffkonster men att mitt och Kalla Faktas avslöjande kring honom har fått så stor genomslagskraft att han inte riktigt kan slå igenom längre, så blev det en väldigt lång (men i god ton) debatt på Facebook om hur vida helanden och mirakler kan äga rum eller ej.
Jag fick flera frågor, både på mail och i kommentarsfältet, om jag tror på under. Svaret är komplicerat och tänkte ta upp lite tankar här.
Förenklat kan man säga att jag tror på en naturalistisk världsbild där inget onaturligt kan ske. Inte ens Gud kan bryta mot verklighetens egna lagar. Gud kan t.ex. inte skapa en fyrkant cirkel då det bryter mot själva cirkelns definition. Men kan naturlagarna ”böjas”? Kan t.ex. ett oförklarligt helande äga rum? Där börjar frågan bli mer intressant. För vi vet att biologiskt material, så som en människas kropp, kan av okänd anledning bli frisk från sjukdomar och krämpor när läkare inte trodde det fanns hopp för tillfrisknande. Men man får inte bli lat i en analys av ett sådant tillfälle. Bara för att man inte vet vad som hände betyder inte det att det per automatik var Gud som healade. Det är inte söndagsskolan där alla svar är ”Jesus”.
Så ja. Det finns oförklarliga tillfrisknanden men man måste gräva djupare än så.

Vidare kan det inte vara så att man ber och får resultat bara för att man är lite extra ”smord av Gud” eller helig. Jag har sett allt för många goda människor (såväl gudsmän som vanliga personer) bli sjuka och dö i förtid trots förbön för att kunna tro på något sådant.
Alla kan bli sjuka. Det finns ingen garanti för tillfrisknande – oavsett hur mycket man ber.

Sen vill jag ta upp frågan om förbön för sjuka på scen alla Garnfeldt, Jens Benny Hinn eller annan självpåstådd helbrägdagörare. Om de verkligen besitter någon förmåga att kunna hela (eller att Jesus healar genom dem) så borde det vara enkelt att kolla i läkarjournalerna och se hur personen blivit frisk. Något sådant har dock varken Jens eller Benny kunnat visa upp trots påståendena om hundratals (ja tiotusentals) mirakler.
Sen är det för mig en stor varningsflagga då de tar upp personerna de ber för på scen och gör en slags show av det påstådda miraklet. Vilken läkare samlar publik kring sig och livesänder sina operationer? Det är showmän som gör så och beter man sig så när man är en ”helare” så är det en stor varningssignal.

Så för att sammanfatta: Än så länge har jag inte sett några övertygande bevis om att övernaturliga helanden kan äga rum men jag blir, mer än gärna, överbevisad.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *