Recension av Blade Runner 2049

Jag brukar säga att det finns två typer av filmer. Star Wars och andra filmer. Bland kategorin ”andar filmer” har jag mina favoriter och Blade Runner från 1982 är en av dom. Filmen är väldigt unik och kom att inspirera otaliga tech-noir-filmer som kom åren och årtiondena efter. Då filmen, för mig, intar en så hög plats bland mina bästa filmer någonsin (jag sätter den bland mina topp 5 filmer) var jag både oerhört glad men också väldigt skeptisk till nyheterna om en uppföljare.
Hur skulle filmen kunna leva upp till originalet? Tänk om filmen skulle floppa …

Men jag kan nu konstatera att mina rädslor inte var berättigade. Denna film är fantastisk! Jag kan inte säga mycket om handlingen då nästan allt som sker kan betraktas som en spoiler så jag konstaterar att säga att Blade Runner 2049 är en av de vackraste filmer jag sett. Varje sekund från varje scen skulle kunna skrivas ut och bli en fantastisk tavla. De filosofiska frågeställningarna från den första filmen finns kvar och expanderas på. Är en robot som beter sig mänskligt mer mänsklig än en människa som inte beter sig mänskligt? Vad är detta att leva? Vad är det att dö?

Alla skådespelarinsatser är mycket goda och scenografin är, som jag redan sagt, helt otrolig. Musiken, denna gång komponerad av Hans Zimmer, är vacker och hänryckande.
Är filmen lika bra som originalet? Jag är inte säker på det. Men den är bra. Väldigt bra.

Jag ger ”Blade Runner 2049” fem av fem möjliga stjärnor.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *