Recension av ”Rogue One: A Star Wars story”

filmpngEtt år har gått sedan Episode VII kom ut och jag sitter återigen i biosalongen för att se en ny Star Wars-film. Men det är inte Episode VIII jag ska se utan ”Rogue One”. Rogue One utspelar sig precis innan originalfilmen (Episode IV) från 1977 och handlar om rebellerna som stal ritningarna till den numera ikoniska Dödsstjärnan.
Ridån går up. ”A long time ago in a galaxy far, far away …” Jag väntar på fanfaren och den rullande gula texten. Den uteblir. I stället går klipper filmen direkt till en rymdscen och filmen är igång.
Jag stör mig på att de verkar skippa denna legendariska inledning som vi vant oss vid varje Star Wars-film. Det verkar som om de reserverar detta för Episode-filmerna.
Efter denna lilla fadäs så är det dock inte mycket att klaga på i filmen. Låt mig säga det redan från början. Jag älskade den här filmen. Jag tyckte verkligen, verkligen om The Force Awekens, från förra året, men den här filmen älskade jag. Ja den slår Episode VII i kvalité!
Jag ska hålla mig ifrån handlingen och i stället prata kort om karaktärerna. Felecity Jones är utmärkt i huvudrollen som Jyn. Jag tyckte hon lät lite stakig i hur sade sina repliker i trailerna men det är som bortblåst här. Hon levererar verkligen en stark rollprestation med både djup och yta.
Även de andra rebellerna hon slår följe med är välspelade med såväl charm som allvar. Favoriten för mig, och många andra, lär dock bli K-2SO. K-2SO är en omprogrammerad Imperie-droid med smått mordiska tendenser och vassa repliker.

rougeone

Ett par saker jag måste nämna om Imperiets sida som vi också får följa. Det kanske mest imponerande med filmen är hur de återupplivade Peter Cushing (som dog 1994) för sin roll som Grand Moff Tarkin. Jag kan inte hitta någon som helst information om att någon skådespelare har legat till grund för honom i filmen så jag kan bara dra slutsatsen att Den Mörka sidan av Kraften har fört honom tillbaka till livet. Eller så har CGI kommit så långt nu att det inte längre går att se skillnaden på en dataanimerad karaktär och en riktig människa …

Jag kan tänka mig att filmens detaljer kan vara lite svåra att uppskatta om man inte är ett lika massivt Star Wars-fan som jag själv är.
Men oavsett så är detta en mycket solid rympopera som jag fullkomligt älskade. Så bortsett från den uteblivna texten i början av filmen är detta är i klass med orginaltrilogin.

5star

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *