Recension – Luke Cage

filmpngSå var det dags för Netflix tredje show i sin del av Marvel’s Cinematic Universe som, i nuet, består av 12 filmer och 5 olika serier.
Den stora fördelen med Netflix serier är att de utan problem kan ses helt separat utan att ha sett filmerna eller de andra serierna. De är väldigt fristående och det ges bara lite blinkningar till de andra showerna.
Luke Cage handlar om titelrollen – Luke Cage. En afroamerikansk superhjälte med osårbar hy och en enorm styrka. Han vill dock inte vara någon offentlig figur och ligger lågt med att rädda människor. Hans förflutna är nämligen inte helt okomplicerat och vi får snart reda på att han är på flykt undan rättvisan för ett brott.
Jag vill inte gå in för mycket på handlingen utan fokusera på hur serien utmärker sig. För det är inte handlingen som är Netflix Luke Cage’e styrka utan det är karaktärerna.
Luke Cage själv fick vi göra oss bekanta med redan i Jessica Jones där han var som änkeman fick vara hennes tillfälliga romans men det skapade problem då vi fick reda på att det var Jessica som dödat hans fru. När den här serien börjar har ha gått under jorden efter att hans bar totalförstördes i en brand.
Skådespeleriet är i topklass och det är uppfriskande att se en klart övervägande afroamerikansk ensemble. Serien utspelar sig i New York’s Harlem så det hade varit riktigt tråkigt med vita medelålders män i rollerna. Men här är det variation på såväl etnicitet som kön. Hur ofta ser tre afroamerikanska kvinnor stå och prata jobb? Väldigt sällan! Detta ger en mycket frisk vind till serien och jag vill verkligen applådera seriens skapare för detta!
Men är det något som ligger serien i fatet så är det handlingen. Jag saknar en bra skurk som kan överbrygga alla 13 avsnitt. Jag tycker det upplevs lite hoppigt med vem som är hotet. Men när det kommer till ett hot mot vår titelfigur har författarna till serien varit smarta och inte bara satt in en skurk med samma styrka som Luke Cage. I stället är det fokus på att skurkarna försöker motverka honom där de kan – i hans känsloliv, mot hans vännner och de han älskar.
Det här är en superhjälteserie med mycket hjärta och gott om spänning.

marvels-luke-cage

Jag ser fram emot att se Luke Cage återvända i The Defenders där Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist (som vi ska få stifta bekantskap med under våren 2017) måste slå sig samman för att ta sig an ett större hot som vilar över New York.
Jag måste tyvärr ett litet lägre betyg än vad jag gjorde på Daredevil’s både säsonger samt Jessica Jones. Den här serien är verkligen sevärd men saknar en röd tråd som annars skulle höjt den till en mycket stark fyra. Men det blir en stark trea som nästan övergår i en fyra.

3,5star

/ Samuel Varg

P.S. Precis som Netflix andra Marvel-serier finns även Luke Cage med engelsk syntolkning.

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *