Sektlampan lyser starkt över Dan Salomssons krönika i Världen Idag

Den s.k. journalistiska tidningen Världen Idag ger idag fullt utslag på galenskalan när pingstpastor Dan Salomonsson, på ledarsidan, skriver att equmeniapastorn Torsten Åhman hjälper Satan genom att ifrågasätta självpåstådda helbrägdagörare i Kalla Fakta. Salomonsson börjar med att citera en rad ur en sång som lyder ”Nu satan fritt må rasa och prästen hjälpa till” för att sedan dra paralleller till svenska kyrkans ärkebiskop och ’en equmeniapastor’ (då bara en sådan figurerade i programmet är det inte svårt att lista ut vem det är).

Själv får jag bara ett litet omnämnande som icke namngiven ”expert” (Salomonsson’s citattecken) som tas med bara för att jag har varit aktiv i sådana sammanhang och har, för Kalla Fakta, rätt åsikter.

För att inte verka allt för subjektiv säger han sedan att en viss granskning är bra. Men uppenbarligen får man inte säga allt får hårda ord om uppenbara lögnare och bedragare får då hjälper man djävulen.
Salomonsson går sedan vidare med att ta Garnfeldt i försvar genom att benämna honom som en ”bespottad kollega”.

Detta, kära läsare, är en väldigt stark varningslampa för sektbeteende. Att tänka kritiskt och granska är något som sekter ogillar väldigt starkt. Man får inte ifrågasätta ”guds smorde” eller de normer som teologin sätter ut.

Dan Salomonsson. Jag är väldigt besviken på dig. Hur du kan ta en skojare i försvar och samtidigt säga att en ärligt undrande pastor hjälper djävulen är för mig helt ofattbart.

/ Samuel Varg

P.S.

Jag och Salomonsson har nu talats vid och han har förklarat att det han vill få fram, i sin ledare, är att det är beklagligt att Åhman och den tidigare ärkebiskopen ställer upp i ”mediadrev” mot kristna syskon.
Personligen kan jag inte riktigt se det i hans text men jag vill göra det så rättvist jag kan och ha det tillägget.
Jag föreslog att han skulle skriva en mer förklarande text där han reder ut vad han menar. Men något sådant var Salomonsson inte intresserad av.

Vidare vill jag förklara min rubrik. När jag skriver att sektlampan lyser över ”Salomonssons krönika” menar jag inte att Pingstkyrkan i Uppsala, där Salomonsson är pastor, är en sekt. Inte heller menar jag att han är en sektledare. När jag lästa artikeln blev min slutsats att för mycket ifrågasättande var fel och att de som ställde upp i programmet var djävulens hantlangare. Rubriken syftar alltså enbart på att insändaren var, i mina ögon, en varningslampa för ett sekteristiskt beteende där kritiskt tänkande skall kväsas.

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sektlampan lyser starkt över Dan Salomssons krönika i Världen Idag

 1. Kombinationen av attityderna ”Rör inte Guds smorde!” och ”Vi är bara bristfälliga människor!” utgör ett utmärkt exempel på en typ av manipulativ inställning till auktoriteter som präglar många sektliknande grupper.

  Å ena sidan gör dessa auktoriteter anspråk på att vara gudomliga sändebud och representanter som hör Guds röst och känner till Guds tankar och vilja, å andra sidan säger de sig bara vara bristfälliga människor, men gud nåde den som önskar diskutera eller på annat sätt förhålla sig till konsekvenserna av denna bristfällighet.

  Den som vill utöva makt utan att avkrävas ansvar blir per definition en förtryckare.

  Snacket om att ”vi är ju bara människor” och ”ingen är perfekt” faller platt som de kritikavvisande klyschor de utgör, vars enda syfte är att sätta streck i debatten.

  Sektstämpeln som sådan är dock sällan särskilt effektiv, eftersom den tar fokus från de egentliga sakfrågorna – manipulativa beteenden och processer – och istället riskerar att landa i krångliga definitions- och gränsdragningsfrågor.

  Om du frågar mig, utgör hela den mänskliga civilisationen en enda stor manipulativ undergångssekt. ;)

 2. Ja den där satiriska sången, trodde jag inte ens fanns i fantasin längre. Inte ens hos sekteristiska pingstvänner! Och ja, jag uppfattar att huvudfåran i pingst har blivit mer sekteristisk i takt med att man accepterar allt mer av Trosrörelsens teologi, nåt spm skett i allt snabbare takt de senaste 10 åren!

  F.ö. är Torsten Åhman en av de pastorer jag har gott förtroende för. Han är ödmjuk, och har egna erfarenheter av att alla inte alltid blir friska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *