Slutkommentar kring granskningen av Jens Garnfeldt

detective Detta är min slutkommentar, kring Kalla Fakta’s granskning av Jens Garnfeldt och mirakelpredikanternam, utifrån resultaten av Torsten Åhman’s uppmaning till dem som påstår sig ha blivit helade på något av Jens möten. Åhman skriver på sin blogg: ”Det var därför som jag i Nyhetsmorgon dagen efter programmet bad dem som blivit helade i de verksamheter programmet tog upp att höra av sig. Eftersom alla har rätt att få en kopia av sin läkarjournal bad jag dem bifoga en sådan som medicinsk bekräftelse på att undret skett. Jag lovade att ge en redovisning inom en månad. Nu har den månaden gått och resultatet är att ingen sådan hållbar bekräftelse har kommit.

Det har alltså inte kommit in ett enda bekräftat helande trots alla löften och berättelser från Garnfeldt’s s.k. helandemöten.
Utifrån det och min egen observation om att alla ”mirakler” som visas upp går att åstadkomma med illusioner, suggestion och placebo så drar jag den enkla slutsatsen att Jens Garnfeldt är en bluffmakare.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

3 svar på Slutkommentar kring granskningen av Jens Garnfeldt

 1. Jakob skriver:

  Viktigt att tänka på när man frågar efter läkarjournaler för att bekräfta eventuella helanden är att de kan visa att någon blivit frisk. Kanske utan förklaring hur.
  Det är emellertid inget bevis för bönesvar och det visar inte att det skulle vara någon specifik gudom som står bakom ”helandet”.
  Människor blir oförklarligt friska hela tiden. Kroppen är fantastisk på detta och ibland ser vi hur kroniska eller obotliga problem försvinner utan förklaring.

  För att kunna påstå att läkarjournalen visar bönesvar eller guds under måste det ju ävan styrkas statistiskt, helst dubbelblindat. Är förekomsten av oförklarliga tillfrisknanden mer förekommande bland troende, de som får förbön eller de som ber om syndernas förlåtelse till Jahve. Bland de som offrar till sin gud eller de som utsätts för Jesus vanliga behandling för sjuka: exorcism?

  Eller är det lika ovanligt med oförklarliga tillfrisknande (enligt läkarjournal) bland ateister som ej heller får förbön?

  Eller gör det mycket, mycket enklare:
  Varför helar gud aldrig amputerade??

  • Samuel Varg skriver:

   Självklart är ett läkarintyg inte ett bevis för ett helande. Men poängen är här att det inte ens finns det – trots påståenden om mirakler. Och ska något överhuvud taget ”bevisas” på det här området är läkarintyg en bra början. :-)

 2. Jakob skriver:

  Sant.

  Men det lär ju finnas läkarjounaler som kan bekräfta tillfrisknanden som vi inte kan förklara. Handlar bara om att leta upp dem.
  Onödigt (snudd på elakt) att låta de troende tro att enskilda sådana skulle vara valida bevis för ett gudomligt ingripande när de inte är det.

  Tack för att du bloggar om detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *