Star Wars: The last Jedi – filmrecension

Natten till idag var jag som ett barn innan julafton. Jag kunde knappt sova pga att jag var så uppspelt! Men några timmars mindre sömn var ok, för idag har jag varit på världspremiären av nästa del i Star Wars-sagan. Episode 8, The Last Jedi, har nu upplevts på bio!
Detta är en spoiler-fri recension. Jag kommer bara ta upp sådant som har funnits med i trailers och annat promotionmaterial.

Det första jag vill säga, utöver att vara den längsta Star Wars-filmen som vi haft hitintills, är att detta är en ganska annorlunda Star Wars-film. Den innehåller några unika avtryck som jag inte kan gå in på. Medan The Force Awakens var, i mitt tycke, lite för mycket av en remake av A New Hope så var denna filmen inte en karbonkopia av The Empire Strikes Back som en del trott att det skulle bli. Denna filmen var unik. Den var såväl mörk och allvarlig som den var ljus och humorfylld.

Alla våra nya karaktärer får gott om utrymme (med ett par små undantag) och filmen har ett par ordentliga vändningar och överraskningar. Mark Hamill och Carrie Fisher gör båda väldigt starka rollprestationer som Luke och Leia. Daisy Ridley gör återigen en mycket god insats som Rey men bäst är nog Adam Driver som Kylo Ren. Hans karaktär får nog mest utrymme och utveckling. Jag är väldigt nöjd med detta – både som skådespelare och karaktär!

Det är en något långsammare film än andra filmer i serien, med undantag av slutet och början som innehåller STORA actionsscener som är riktigt snyggt genomförda.
Vi får självklart några riktigt bra fightingscener också. Som vi sett i trailerna så slåss Rey mot Snoke’s rödklädda livvakter och det är en otroligt bra scen! Mer än så kan jag inte säga för det händer mycket i det där tronrummet som är väldigt, väldigt spännande …

Specialeffekterna är mycket goda och det känns att de kombinerat CGI och mekaniska / fysiska effekter på ett mycket bra sätt. Snoke, som såg lite sisådär ut i The Force Awakenes, har fått sig ett rejält ansiktslyft (no pun intended) och ser riktigt skräckinjagande ut, även om jag aldrig gillat hans karaktär. För mycket Kejsaren i såväl utseende som roll.

För dem som följt mina spekulationer om vart karaktärerna kommer ledas kan jag bara säga såhär: Jag hade rätt om en del saker och fel om andra. Det var lite 50 / 50 där.
Men Rian Johnson har gjort en riktigt bra film. Klart bättre än The Force Awakens (Episode VII) och även bättre än Episode I, II och III. Den når inte riktigt upp till samma höjd som originaltrilogin men jag sätter ett betyg som är närmare Rogue One’s femma. Detta blir en stark fyra.

/ Samuel Varg

Om Samuel Varg

Magisk utbildning och underhållning i ett välklätt paket.
Det här inlägget postades i Film- och bokarkivet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *