SVT Debatt, Regina Lund och självpåstådda medium.

detectiveJag har precis klivit ut från SVT’s debattstudio och sitter nu i taxin efter att ha deltagit i ett samtal om (och med) Regina Lund, andra självpåstådda medium, deras ansvar och om hur vida det går att prata med de döda.

Jag vill än en gång förtydliga att jag inte tror att Regina Lund är någon bedragare. Hon verkar ärligt övertygad om att hon kan heala och prata med de döda. Detta är dock en tro jag inte delar.

Med det sagt är det viktigt att förstå att jag inte har något emot henne som person och jag förstår att hon vill väl.

Men det är viktigt att förstå att man som medium har en maktposition till sina klienter och man inte bör säga saker bara för att man ”känner att det är så”. När man på det här sättet möter människor i sorg eller sökande livssituationer så är jag övertygad om att det är viktigt att man har en profession och akademisk utbildning för att kunna handskas med detta. Vill man privat lägga tarotkort och spå i kristallkulor så har vi religionsfrihet och man kan gott göra det vänner emellan. Men här har vi en annan situation. När en en person söker upp ett medium efter att t.ex. ha förlorat en nära anhörig kan hen vara mycket emotionellt instabil och då är man väldigt lättpåverkad. Man griper efter halmstrån och säger någon att den kan få kontakt med en älskad anhörig ”från andra sidan” så kommer många att nappa på det. Nu har jag förstått det som att Regina faktiskt erbjuder mest gratis reading vilket jag lyfter på hatten för. Det blir genast mycket mer allvarligt då man blandar in pengar i det hela.

Credit where credit is due.

Så för att sammanfatta: Jag tror inte att Regina kan heala eller prata med de döda. Men jag tror inte heller att hon är någon bedragare som lurar folk på pengar. Regina verkar vilja väl och har hjärtat på rätt plats men jag tror att det finns en fara med att ge sådana här typer av råd och svar till personer som befinner sig i en känslomässigt utsatt situation.

Regina fick de avslutande orden och tyckte alla borde kramas. Efter programmet slutat fick jag skynda mig ikapp henne och erbjöd iaf ett handslag och frågade om hon kunde göra en  reading på mig någon gång. Svaret blev ett, i mina öron, något kyligt: ”Vi får se.”

/ Samuel Varg

 

Post Scriptum: I debatten uttryckte jag mig, vid ett tillfälle, lite klumpigt och det lät som att jag tyckte att Regina behövde en psykolog. Det var inte det jag menade. Vad jag ville ha sagt var att hon skulle rekommendera att de som söker upp henne att också gå till en psykolog.

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.

1 svar på SVT Debatt, Regina Lund och självpåstådda medium.

  1. Pingback: Karate – 29 januari 2015 | Samuel Varg's samlade anteckningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *