Träning med Tärning

Tärningen.

Denna unika tärning är en en 12-sidig tärning med siffrorna 0-10 samt det magiska ögat*. Det är den enda tärningen med hela multiploikationstabellen i världen. Här lär du dig hur du kan använda den för att lära dig matematik genom spel, aktiviteter, känsel och mycket mer!

 

Spelet. För 2 spelare.

Lägg dom 10 träkuberna mellan er. Slå varsin tärning för att se vem som börjar. Högst tal börjar. Slå sedan tärningarna och multiplicera talen med varandra. Blir det det magiska ögat får din medspelare välja vilket tal det blir.

Har man rätt får man ta en träkub. När man slagit tärningarna och sagt sitt svar är det den andre spelarens tur. Spelet är slut när träkuberna är slut. Den med flest träkuber har vunnit.

Använd tabellen nedan om det är svårt med multiplikationstabellen.

Skriv gärna ut tabellen.

 

Andra sätt att spela och ha roligt:

 

För barnet med mycket spring i benen. 

Låt oss säga att ni slår de två tärningarna och den ena visar det magiska ögat och den andra visar siffran 7. Gör 7 upphopp. Eller 7 armhävningar. Gör matematikstunden till en fysisk aktivitet och låt er fantasi flöda! Ni kan säkert komma på massor av roliga övningar.

 

För fredagens läxövning.

Skolan är slut men det måste övas multiplikation. Fy bubblan! Men med lite godis på bordet kanske det blir lättare?

Ta en skål och häll upp några godisbitar (förslagsvis 10 st eller färre). Varje gång det magiska ögat kommer upp så får den som övar matematik ta en godis och när skålen är slut är också läxan över.

Tänk på att, rent statistiskt, kommer det magiska ögat upp var 6:e slag så lägg inte i för många godisar. 10 st godisbitar betyder rent statistiskt 60 slag.

 

Öva addition och subtraktion:

Addition: Slå två (eller fler) tärningar och addera talen med varandra.

Subtraktion: Slå två tärningar och subtrahera det mindre talet från det större.

 

Öva udda och jämna tal:

Du kan även använda en tärning till att öva udda och jämna tal med. Vänd tärningen mot dig så att du ser ”det magiska ögat*”.  Du kan nu se alla udda tal i klockvis ordning. 1, 3, 5, 7 och 9. Vänd sedan på tärningen så att du har siffran 10 mot dig. Du kan nu se alla jämna tal i klockvis ordning. 2, 4, 6, 8 och 10. Smart va? :)

 

 

 

 

 

Taktil:

Tärningen, som är 2,5 cm stor, är dessutom taktil och man kan känna siffrorna med fingrarna om man har nedsatt syn eller är blind.

Jag hoppas att Ni har stor nytta och glädje av Träning med Tärning!

/ Samuel Varg

 

*Det magiska ögat står för kunskap och att ingenting är omöjligt.

Om Samuel Varg

Let med edutain you!
Det här inlägget postades i Edutain. Bokmärk permalänken.